Gündem
09 Oca 2011 12:43 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:56

RTÜK'TEN ATV'YE CEZA YOK! ''DANSÖZ KEMAL'' MİZAH SAYILDI!

RTÜK, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na dansöz kıyafeti giydirerek animasyon yapan ATV'ye ceza verilmesine gerek görmedi

AKP milletvekili Nursuna Memecan’ın eşi olan Salih Memecan, Sabah gazetesindeki karikatüründe Kılıçdaroğlu’na dansöz kıyafeti giydirmiş, bu karikatür 1 Kasım 2010 gecesi ATV anahaberin ‘’Bizimcity’’ bölümünde animasyon olarak yayınlanmıştı.

GAZETEPORT’un edindiği bilgiye göre, tepkiler ve şikayetler üzerine konuyu değerlendiren RTÜK son toplantısında ‘’Dansöz Kemal’’ animasyonunu mizah olarak değerlendirdi ve ATV’ye ceza verilmesine gerek olmadığını oy çokluğu ile kararlaştırdı.

‘’BAŞBAKANI ÇİZSE, EŞİ GİDER’’
Oy çokluğu ile alınan bu karara RTÜK üyeleri Hülya Alp ve Esat Çıplak karşı çıktı. Hülya Alp ‘’ Bu animasyon ile mizah çok ucuzlatılmış, tarafsızlık ilkesi çiğnenmiş, kanalın da kimliği ortaya konulmuştur’’ dedi.  Esat Çıplak ise, ‘’ Salih Memecan, Başbakan için aynı karikatürü çizse, eşi hemen AKP’den ihraç edilirdi’’ dedi ve yazdığı muhalefet şerhinde de şu görüşleri dile getirdi:

‘’Kamusal alanda boy gösteren siyasi bir figürün faaliyetleri, eleştiri ve hoşgörü sınırları içinde mizahın tasarrufuna açıktır. Ancak bu mizahı üreten kişi olan Salih Memecan sadece bir sanatçı değil, eleştiri ve hoşgörü sınırlarını oldukça zorlayan bir şekilde dansöz elbisesi giydirilen Kemal Kılıçdaroğlu’nun siyasi muarrızıdır. Eşi, iktidar partisi AKP’nin İstanbul milletvekilidir. Aynı animasyonu AKP lideri için yaptığını düşünün, eşinin derhal partiden ihraç edilmesi kuvvetle muhtemeldir’’

‘’YANDAŞLIK YAPTI’’
Esat Çıplak, Memecan’ın bu karikatür ve animasyon ile ‘’Yandaşlık yaptığını’’ da savundu ve ‘’ Bu da etik olmayan bir şekilde siyasi rakibinizi kitlelerin gözünde küçük düşürme yoluna gitmek demektir. Hür irade kullanamıyorsunuz, bir çıkar elde etmek amacıyla mizah yapıyorsunuz anlamına gelir ki, bu yayınanlamda yaptığı yayın tarafsızlığını yitirmesine sebebiyet verir. Bu nedenle yasanın, haberlerin yayınlanmasında tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkeleri hükmünün ihlali dolayısıyla ATV’ye müeyyide uygulanmalıdır’’ dedi.