Televizyon
26 Eyl 2013 15:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:40

RTÜK'TE ÖMER TUĞRUL İNANÇER İSYANI!

Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun CHP, MHP ve BDP'li üyeleri skandal yayına ceza istedi.

TRT Türk’te her perşembe yayımlanan “Ömer Tuğrul İnançer ile Gönül Dünyamız” isimli programda söyledikleri tepki çeken İnançer ve TRT programı için RTÜK'ün CHP, MHP ve BDP'li üyeleri ceza istiyor.

İnançer, kadının ekonomik özgürlüğü gibi aldatmacalardan vazgeçilmesi gerektiğini savunmuş ve şunları söylemişti:

“Çalışan kadın ‘ben kocama muhtaç değilim’ deyip yuvasını dağıtıyor Evlilik kurumunun bugünkü empoze edilen, ‘Ben kendi ayaklarımın üzerinde dururum’, ‘kadının ekonomik hürriyeti’ gibi aldatmacalardan vazgeçilmesi lazımdır. İstatistikle meşgul olanlar boşanmaların kimler arasında olduğunu bir istatistiki anket yapıversinler. Çalışan kadından bahsediyorum. ‘Ben kocama muhtaç değilim’ diye evvela ailesini dağıtıyor. Kocasına muhtaç değil ama elin adamının patronunun hizmetinde olmayı haysiyetine uygun buluyor. Kocasının emrinde olmayı haysiyetine uygun bulmuyor. Ben eş demem. Eş yoktur, eşitlik yoktur. Ben karımla, çocuğumla eşit değilim. Eşim değil, zevcem olur. Karı da kurumsallığı anlatmak için kullanılır.”

Cumhuriyet'ten Fırat Kozok'un haberine göre, kamuoyunda büyük tepki çeken bu sözlerin ardından RTÜK, söz konusu programla ilgili hiçbir adım atmamıştı. Bu duruma tepki gösteren 4 üye, ortak imzayla “kanala yaptırım uygulansın” dedi.

Üst Kurul’un MHP kontenjanından seçilen üyesi Esat Çıplak, BDP kontenjanından seçilen üyesi Ahmet Yıldırım ve CHP kontenjanından seçilen üyeleri Süleyman Demirkan ile Ali Öztunç’un ortak imzasıyla başkanlığa gönderilen dilekçede, eşlerin hukuki durumunu belirleyen başta Anayasa, Medeni Yasa ve uluslararası sözleşmeler olmak üzere konuyla ilgili mevzuata değinildi.

Dilekçede, İnançer’in programda sarfettiği “..eş yoktur, eşitlik yoktur..” şeklindeki sözlerinin ve devamındaki diğer ifadelerinin, RTÜK Yasası’nın 8. maddesinde yer alan, “Yayınlar hukukun üstünlüğü, adelet ve tarafsızlık esasına aykırı olamaz”, “Irk, renk, dil , din, tabiiyet, cinsiyet, özgürlük, siyasi ve felsefi düşünce mezhep ve benzeri nedenlerle ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez ve teşvik edemez”, “Toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” ve “Toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez” hükümleri çerçevesinde değerlendirilmesi ve yapılacak incelemenin ardından gerekli yaptırımın uygulanması istendi.

İnaçer, TRT'nin iftar programında 'hamileler sokakta gezmesin' diyerek tepki çekmiş daha sonra sözlerinin arkasında olduğunu belirterek "Hamileleri gören genç kızlar doğurmaktan korkuyor" demişti.