Televizyon
08 Kas 2012 09:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:21

RTÜK HANGİ TEKRAR DİZİ NEDENİYLE KANAL D'YE AĞIR CEZA KESTİ?

RTÜK daha önce iki kez uyarı verdiği dizinin tekrar yayınlanması nedeniyle Kanal D'ye öyle bir fatura kesti ki!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu(RTÜK), televizyonlara yine ceza yağdırdı. RTÜK uzmanlarının hazırladığı rapora göre Kanal D’de yayınlanan ‘Sihirli Annem’ dizisinde sihirle köpeğe çevrilmiş baba rolündeki Taci için 200 bin lira ceza kesti. Kanal D’ye 2005 ve 2006’da aynı dizi için uyarı ve para cezalarının ardından iki kez program durdurma cezası verildiği anımsatılırken, kurumun aynı diziyi ısrarla aynı formatta yayınlamaya devam ettiğine dikkat çekildi.

Raporda dizinin ilk yayın hayatına girdiğinde ‘büyü-peri-sihir’ kavramlarının sürekli işlemesi, baba karakterinin bir köpek tasviriyle oynatılmasının yoğun şikâyete yol açtığı vurgulandı.

Testere korkuttu!
RTÜK, Show TV’ye de cumartesi ve pazar akşamları yayınlanan “En Büyük Show” adı programa da 130 bin 960 lira ceza kesti. RTÜK uzmanlarının raporunda palyaço yayınını bekleyen çocukların şiddet ve korku içeren makas ve testere gösterilerine tanıklık ettikleri dikkat çekildi. RTÜK, ayrıca “Suskunlar” adlı dizide tecavüz, psikolojik ve fiziksel şiddet içeren sahneler nedeniyle Show TV’ye “uyarı” cezası da verdi.

RTÜK, Mesut Yar’ın sunduğu “Burada Laf Çok” adlı programda küfürlü konuşma nedeniyle CNN Türk televizyonuna da 29 bin 100 lira ceza uyguladı. 11 Eylül 2012 tarihli programda konuk oyuncu Ufuk Bayraktar’ın, “Arkadaş kendimden korktum a.... k......“ şeklinde küfürlü konuştuğunu belirleyen RTÜK, cezayı mevzuatın, “Türkçenin, özellikleri ve kuralları bozulmadan doğru, güzel ve anlaşılır şekilde kullanılmasını sağlamak zorundadır” hükmünün ihlaline dayandırdı.

RTÜK, NTV’ye de ticari reklam nedeniyle 52 bin 351 lira ceza verdi. NTV’de, “Tarih Avcıları” isimli programın bitiminin ardından yeni bir program başladığı izlenimi veren, “ankastre fırın reklamının” yapıldığını belirleyen RTÜK, mevzuatın, “Televizyon ve radyo yayın hizmetlerinde reklamlar ile tele-alışveriş, sesli ve/veya görüntülü bir uyarıyla açıkça fark edilebilecek ve program hizmetinin diğer unsurlarından kolaylıkla ayırt edilebilecek biçimde düzenlenir” hükmünün ihlal edildiğini belirtti.