Televizyon
04 Mayıs 2012 18:34 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:37

RTÜK HANGİ DİZİYE "ENSEST İLİŞKİ" CEZASI KESTİ?

Ünlü dizi, "aile içi uygun olmayan ilişkilerle Türk aile yapısına zarar verildiği" gerekçesiyle ceza aldı.

FOX TV'de yayınlanan Yer Gök Aşk adlı dizi, "aile içi uygun olmayan ilişkileri marjinal noktalara çekerek Türk aile yapısına zarar verildiği" gerekçesiyle ceza aldı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın dizilerde ensest ve çarpık ilişkiler olduğu yolundaki uyarılarının ardından RTÜK'ten de bu yönde değerlendirmeler geldi.

RTÜK, dizideki kahramanlardan Bade'nin, eşini kaybetmeme sigortası olarak yeniden hamile kalmanın yollarını ararken, bebek yapabilmek için bir akrabaya yanaşmasını "aile yapısını zedeler tarzda" buldu ve kanala uyarı cezası verdi.

RTÜK'ün raporunda dizinin söz konusu bölümüyle ilgili şöyle denildi: "Yusuf'un sorunlu giden evliliği üzerine vurgu yapılan dizide, herkesin hamile sandığı eşin (Bade) gerçekte hamile olmadığı ve bunu eşi dahil herkesten gizlediği bir durumdan hareketle, Bade'nin eşini kaybetmeme sigortası olarak yeniden hamile kalmanın yollarını araştırdığı ve bunu eşi dışında biri yardımıyla gerçekleştirmek zorunda olması sonucu girdiği arayışa ait senaryo içeriği ile gelişen olayların ekranlara taşındığı görülmüştür. Söz konusu arayış, Bade karakterinin (Yusuf'un eşi) eskiden beri kendisinden hoşlandığını bildiği Yusuf karakterinin amcasının oğluna (Mehmet) çeşitli ima ve fiziki dokunuşlarda bulunarak ve açıkça 'Hâlâ beni seviyorsun demi, aklında ben varımde mi? Yalan mı?' demek suretiyle ve daha sonraki sahnedeMehmet'in odasına gidip onu öpmeye çalıştığı sıradaMehmet'in Bade'yi engelleyip 'Neden yapıyorsun bunu?' diye sorması üzerine Bade'nin 'Mehmet ne olur bir çocuk ver bana, ne olur bir çocuk ver' diyerek Mehmet'i öpmesiyle sonlanmıştır.

'MANEVİ DEĞERLERE AYKIRI'

Bade karakterinin bu davranışı, toplumun manevi ve ahlaki değerleri ile bağdaşmayan ve temelde aile yapısını zedeleyen bir yaklaşım taşıdığı yönünde değerlendirilmiştir.

'MARJİNAL NOKTAYA TAŞIMASIN'

Dizinin diğer televizyon yayınları gibi yüksek izlenme oranı alma gayreti ile senaryosunu dikkat çekici unsurlarla geliştirmek istemesi televizyon yayıncılığı açısından anlaşılır bir durumolarak kabul edilebilir. Ancak, dizinin bunu yaparken toplumsal düzeydemarjinal sayılabilecek noktalara taşınan yukarıda belirtilen senaryo içeriğinin kamu yararı ve yayıncının kamusal sorumluluğu ile hiçbir şekilde bağdaşmayan bir nitelik taşıdığı saptanmıştır."

Dizide Bade'yi Tüvana Türkay, Yusuf'u Murat Ünalmış ve Mehmet'i ise Kanbolat Görkem Arslan canlandırıyor.