Televizyon
04 Şub 2022 16:14 Son Güncelleme: 04 Şub 2022 16:43

RTÜK, Esra Erol'da programı için kararını verdi

RTÜK, ATV'deki programında sinir krizi geçiren ve yüzünün görünmesini istemeyen 18 yaşında bir kadına canlı yayında bağıran Esra Erol’un programı nedeniyle ATV’ye ceza verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın medya genelgesinin ardından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ilk kez toplandı. RTÜK, ekranda yüzünün gözükmesini istemeyen 18 yaşında kadını azarlayan ve ifşa eden Esra Erol’un programı nedeniyle ATV’ye para cezası verdi.

‘CEZA KAMUOYUNUN BASKISI SONUCU’
RTÜK’ün Erol’un programına “göstermelik ceza” verdiğini belirten RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Eleştirel sesleri susturabilmek için en ağır para cezası, program hatta yayın durdurma kararlarına gözünü kırpmadan imza atan RTÜK, söz konusu şikâyet rekoru kıran ATV’deki ‘Esra Erol’da’ programı olunca en alt limitten göstermelik para cezasıyla olayı geçiştirdi” dedi.

ATV’ye yaptırımın, “milli ve manevi değerlere” aykırılığa dayanması gerektiğini, bunun cezasının yüksek olacağı için alt limitli “küçük düşürme” maddesine dayanılarak ceza verildiğini ifade eden Taşcı paylaşımlarını şu ifadelerle sürdürdü:

“Yayıncı ‘uyarı’ hakkını doldurmamış olsaydı sadece uyarılmakla yetinilecekti. Bu ceza kamuoyu baskısının sonucu. RTÜK, toplumun pek çok kesiminden günlerdir gelen tepkileri dindirebilmek için göstermelik bu cezayı istemeye istemeye vermek zorunda kaldı! Bu toplumun duyarlılığının sonucu. Peki bu ceza, sabah programlarındaki pespayeliği, rezaleti önlemeye yeter mi!? Takdir izleyicinin...”

‘KURUL, HALK TV VE TELE1’İ CEZASIZ BIRAKMAMA YAKLAŞIMINI SÜRDÜRDÜ’
RTÜK Üyesi Okan Konuralp ise, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama, “RTÜK, bugünkü toplantısında ‘Esra Erol’da’ programı için ATV’ye, ‘Serap Peköz’le G. Peşinde’ programı için StarTv’e yüzde 1 idari para cezası verdi. Programların içerikleri dikkate alındığında, daha yüksek bir ceza verilmesi yönündeki düşüncem nedeniyle, karara karşı oy verdim. Öte yandan Kurul, Halk Tv ve Tele1’i cezasız bırakmama yaklaşımını sürdürdü. Her iki yayıncı kuruluşla ilgili tavrım da basın özgürlüğü temelinde ve karara karşı oy şeklindedir. Kamuoyunun bilgisine!” ifadelerini kullandı.