Gündem
23 Mayıs 2013 13:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:11

RTÜK BİRA SESİNİ 'SAKINCALI' BULDU!

RTÜK, "Biranın doldurma sesi cebine gelsin" ifadesine karşı kanala uyarı cezası verdi.

Akşam Gazetesi’nden Ali Ekber Ertürk’ün haberine göre RTÜK, bir TV kanalında yayınlanan program esnasında, ekran bandında yazılı olarak geçen “Bira yaz, 3131’e gönder, biranın dolduruş sesi cebine gelsin” mesajını sakıncalı bulup, kanala uyarı cezası verdi.

İlgili kanalın itirazı üzerine açılan davada İdare Mahkemesi, “sessiz bir şekilde ve yazılı olarak ekrana getirildi” ve “yazının doğrudan alkol tüketimini sağlamak veya arttırmak amacını taşımadığı, anılan yayını izleyenlerin kısa mesaj atmaları durumunda cep telefonuna gelen sesin ise alkol ürününe ilişkin bir reklam olarak kabul edilmeyeceği” gerekçesiyle ‘uyarı’ cezasını kaldırdı.

RTÜK, İdare Mahkemesi’nin kararına karşı Danıştay’a temyiz başvurusunda bulundu.

Danıştay 13’üncü Dairesi kitle iletişim araçlarının gücünün, aynı iletiyi çok farklı bireye, çok sayıda ve farklı mesajlarla iletilebilmesi yetisinden kaynaklandığını savunarak, ekran bandından akan yazı ile “alkollü ürün reklamı yapıldığı” gerekçesiyle, kanala uygulanan cezaya oybirliği ile vize verdi. Danıştay’ın bu kararı 19 Nisan 2013 tarihinde Üst Kurul’a da iletildi. Danıştay’ın gerekçeli kararı özetle şöyle:

“…Dava konusu yayının sesli bir yayın olmadığı konusunda kuşkuya yer olmamakla birlikte, söz konusu yayınla alkol ürününün (biranın) satışının yapılması veya arttırılması yönünde, kitle iletişim aracı olan televizyonda yer alan yazıyı izleyen kişiler üzerinde bir etki oluşturacağından, seyirciye bu yönde mesaj verilerek, alkollü ürün reklamının yapılmasının amaçlandığı sonucuna ulaşılmaktadır…”