Gündem
09 Oca 2014 16:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:52

RTÜK Başkanından 17 Aralık açıklaması

Davut Dursun, Radisson Blue Conference Airport Otel'de düzenlenen seçim dönemi ve medya' konulu bilgilendirme toplantısına katıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'nın '17 Aralık Operasyonu' ile ilgili yazılı ve görsel medyada soruşturmaların gizliliğini ihlal edilmesine yönelik yapılan yayınlarla ilgili gerekli tedbirlerin alınması yönünde RTÜK'e yaptığı yazılı başvusunu hatırlatan bir gazetecinin, "Bu yazılı başvuruya bazı RTÜK üyeleri tepki gösterdi. Siz bu konuda ne söylemek istersiniz" şeklindeki sorusuna Dursun,  şu yanıtı verdi:

"Başsavcının yazısı basına yansıdı. Başsavcının yazısı soruşturmanın gizliliğine dikkat çeken bir yazıydı. Soruşturmaların gizliliğinin medya tarafından ihlal edilmemesi yönündeydi. İhlal edilmesi durumunda bunun yasal bir suç oluşturacağını ve o çerçevede dikkat çeken bir yazıydı. Biz de medya mensuplarına ve yayın kuruluşlarına 'sayın başsavcının böyle bir uyarı yazısı var dikkatli olun' şeklinde o yazıyı arkadaşlara ulaştırarak yayınlamıştık. 3 RTÜK üyemiz, cumhuriyet başsavcısının RTÜK'e direktif verme yetkisi olmadığını, RTÜK'ün bağımsız,otonom bir yapı olduğunu çalışmalarını kendi iradesiyle yerine getireceğini ifade eden bir açıklama yapmışlardı. Bu doğrudur ancak sayın cumhuriyet savcısının yazısını ben bir direktif olarak algılamadım. Söz konusu soruşturma ile ilgili haberler medyanın birincil gündeminde yer almıştı. Bu sebeple soruşturmanın gizliliği ihlal ediliyormuş gibi bir intiba oluştu. Sanıyorum burada bu konuya bir dikkat çekmek istendi. Böyle bir yazı olmasaydı bile bizim yasamızın 6112 sayısının 8. maddesine göre yayın kuruluşlarının yayınlarında dikkat etmeleri gereken esaslar yayınlanmış bulunuyor. O esaslar arasında suçlu oluduğu mahkeme kararlarıyla kanıtlanmadıkça birisinin suçlu ilan edilmesi yasaktır. Ayrıca hukukun üstünlüğüne uygun hareket etmek bizim ilkelerimizden birisidir. Sayın cumhuriyet başsavcısının böyle bir uyarısı olmasa bile biz orada suçlu ilan etme veya soruşturmanın gizliliğinin ihlal edilmesi anlamına gelecek bir durumun yine üst kurul olarak onu değerlendirmemiz söz konusudur. Dolayısıyla sayın cumhuriyet başsavcısının uyarısıyla ilgili bir şey yapılmış değildir."

Dursun, "Daha önce kamuoyunun yakından ilgilendiği Ergenekon, Balyoz ve Şike gibi davalarda benzer savcı uyarıları geldi mi?" şeklindeki sorusuna ise "Hayır gelmedi. Biz o davalarla ilgili suçlu ilan etme veya soruşturamanın gizliliğini ihlal etme anlamında yapılan yayınlar olmuşsa da bunlarla ilgili müeyyide uygulamış bulunuyoruz. Şu anda sayısal olarak önümde bir bilgi yok ancak o çerçevede bir çok yayın kuruluşunun müeyyide uyguladığımızı söyleyebilirim" ifadeleriyle yanıt verdi.