Gündem
27 Nis 2012 16:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:35

RTÜK BAŞKANI PATLADI; ''EKRANLARIN JANDARMASI DEĞİLİZ''

RTÜK Başkanı Davut Dursun Bahçeşehir Üniversitesi'nde düzenlenen panelde ölçümleme konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen ve “RTÜK Yeni Ölçümleme Yönetmeliği Taslağı”nın masaya yatırıldığı panelin açılış konuşmasını RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun yaptı. Büyük tartışmaların yaşandığı “Rating” meselesine dair yeni döneme ilişkin açıklamalarda bulunan Davut Dursun; “Sektörün işleyişine karışmak istemiyoruz. Ancak iyi niyetimizin suistimal edilmemesi gerekir” dedi. “RTÜK, Rating ölçüm konusunun dışında kalması gereken bir kurummuş gibi algılansa da işin içerisinde yayıncılar ve editoryal bağımsızlıkları söz konusu olduğunda bize de görev ve sorumluluklar düşüyor” diyen Davut Dursun, bu görevi Parlamento’dan aldıklarını ve tartışma söz konusu olamayacağını belirtti. RTÜK olarak bu konuda yeterli tecrübeye sahip olmadıklarını ifade eden Davut Dursun, sektördeki tüm oyunculardan eleştiri ve katkı beklediklerinin de altını çizdi.
 
“Anlık rating açıklamaları yayıncılığa zarar veriyor”

Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen panelde tartışma yaratan bir diğer konu olan rating ölçümlerinin anbean yayınlanmasına da değinen RTÜK Başkanı Davut Dursun, “Anlık rating durumunun paylaşılması yayın içeriklerine zarar veriyor. Özellikle tartışma programlarında rating düştüğü anlarda olmadık şeyler yapılıyor. Bunun sona ermesi için rating rakamlarının en az bir saat sonra açıklanması konusunda çalışmalar yapıyoruz” dedi.
 
“RTÜK jandarma gibi olmamalı”

Rating ölçümü konusunda aktif olarak rol oynamak yerinde denetleyici olarak sorumluluk yüklenmeyi tercih edeceklerini söyleyen RTÜK Başkanı Davut Dursun “Amacımız sektörle ortak paydada buluşmak. RTÜK yayın kuruluşlarının ve reklamcıların tepesinde jandarma gibi yer alsın istemiyoruz” dedi. Dursun sözlerine şöyle devam etti: “Nüfusu 20 binin altında olan yerleşim merkezlerinde rating ölçümü yapılmasın isteniyor. Ancak bu da Türkiye’nin yüzde 30’una denk geliyor. Yüzde 70’i ölçümleyip tüm Türkiye bu programları izliyor demek yanlış olur. Bizim isteğimiz en azından nüfusu 5 binin üzerinde olan tüm yerleşim birimlerinde ölçümleme yapılması”.