Gündem
06 Tem 2015 14:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:42

RTÜK başkan ve üyeleri iyi uçmuş! İşte şaşırtan yurt dışı trafiği!

Uyguladığı cezalarla eleştirilerin hedefi olan RTÜK bu kez yurt dışı gezileriyle gündeme geldi.

Son dönemde ‘iktidarın sopası’ nitelendirmesine tabi tutulan Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bu kez de uçuk harcamalarıyla gündeme geldi. Meclis’teki partilerin siyasi çoğunluklarına göre görev yaptığı RTÜK üyelerinin görevleri sırasında yurt dışına yaptığı gezilerin yoğunluğu dikkat çekiyor. Kurul üyelerine yurtdışına çıkışta günlük 150 ile 300 dolar arası harcırah veriliyor.

6 YILLIĞINA BİRDEN FAZLA KEZ

6 yıllığına seçilen RTÜK üyeleri siyasi partilerin tercihleri doğrultusunda 6 yıl daha seçilebiliyor. RTÜK başkanı ise kurul üyeri tarafından kendi içlerinde 2 yıllığına seçiliyor. Bir üye birden fazla kez başkan olabiliyor. RTÜK’te 5 AK Partili, 2 CHP’li, 1 MHP’li ve 1 de HDP’li üye görev yapıyor.

CEZA YAĞDIRIYOR

RTÜK özellikle seçim dönemlerinde muhalif medyanın yaptığı yayınlara iktidar lehine verdiği kararlarla tartışılıyor. RTÜK, geçtiğimiz 2014 yılında televizyon ve radyo kuruluşlarına  toplamda 37 milyon 757 bin 626 TL para cezası verdi.

KİRA YARDIMI, MAKAM ARACI

RTÜK üyeleri maaşlarının yanısıra kendi evleri olsa dahi kira yardımı alıyorlar. Ayrıca her birinin makam aracı ve özel şöförü bulunuyor. Seyehatlarindeki masrafları RTÜK tarafından verilen harciahtan karşılıyorlar. Ailesi İstanbul’da yaşayan RTÜK Başkanı Davut Dursun’un ailesini görmek için her hafta uçakla seyahat ettiği bunu da kuruma görevlendirme yazdığı iddia ediliyor.

Maaşları asgâri ücretin 10 katı

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın 2 sene önce açıkladığı verilere göre, RTÜK üyelerinin maaşı, asgari ücretin yaklaşık 10 katı. 7 bin 320 lira net maaş alan RTÜK üyelerinin ev kiraları da karşılanıyor. Mülkiyeti RTÜK’e ait olan Ankara’daki iki lojmanda Başkan Davut Dursun ve Başkanvekili Taha Yücel kalıyor.Üyelerin kiraladıkları konutlara ise, Esat Çıplak ve Süleyman Demirkan için 2 bin 500’er lira, Vahap Darendeli için 2 bin 100 lira, Hamit Ersoy için 2 bin 485 lira, Tahsin Fendoğlu için 2 bin 420 lira ve Ahmet Yıldırım için de, aylık 2 bin 560 lira bedel ödeniyor.

KENDİ BÜTÇESİ VAR

Başbakanlığa bağlı RTÜK’ün kendi bütçesi bulunuyor. Televizyonların reklam gelirlerinden yüzde 3 oranında pay alıyor. RTÜK,  Meclis tarafından Sayıştay eliyle denetleniyor.

Kaynak: Meydangazetesi.com.tr