Televizyon
29 Haz 2020 10:55 Son Güncelleme: 29 Haz 2020 13:20

RTÜK ATV'ye "tatlı", muhalefete "sert"

RTÜK üyesi İlhan Taşcı’nın hazırladığı rapora göre 2020 yılının ilk 6 ayında en çok şikayet edilen kanal ATV oldu. Şikayete en çok konu olan program ise Müge Anlı'nın programı oldu.

RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, 2020 yılının 6 aylık döneminde RTÜK’e en çok şikayet edilen kanalın ATV olmasına rağmen hakkında bir defa bile rapor düzenlenmediğini ve üst kurulda görüşülmediğini söyledi. Taşçı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in ATV’ye dokunulmazlık zırhı giydirdiğini belirterek, “Görüyoruz ki RTÜK Başkanı, yayıncılara AKP’yi, Erdoğan’ı eleştirenler ve eleştirmeyenler olarak bakıyor. Hatta ATV ve diğer yayıncılar diye ayırıyor” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet gazetesinden Sarp Sağkal’ın haberine göre, RTÜK üyesi İlhan Taşcı, “RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin tarafından ATV’ye dokunulmazlık zırhı giydirilmiş durumda” dedi. RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in eleştirel yayıncılık yapan kanalları cezalandırırken, iktidar yanlısı kanalları nasıl koruyup kolladığını hazırladığı çarpıcı raporla ortaya koydu.

Taşcı’nın verdiği bilgiye göre, Ocak 2020-Haziran 2020 tarihleri arasında RTÜK’e en çok şikâyet edilen kanal ATV oldu. ATV ile ilgili kuruma tam 89 bin 987 şikâyet geldi. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Taşcı, “İktidar yanlısı kanallar, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in koruması altında. Bir kanal 6 ayda en çok şikâyet edilenler sıralamasında birinci oluyor ve hakkında tek bir rapor dahi düzenlenmiyor. O yayıncının durumu üst kurulda dahi görüşülmüyorsa bunun adı denetim değil, yandaşını koruyup kollamak, denetlememek demektir. Şahin, resmen ATV’ye dokunulmazlık zırhı giydirmiş durumda. Öyle olmasa bir kanal hakkında 6 ay boyunca bu kadar şikâyet gelirken, bir tek dosyası üst kurulda görüşülmez mi” dedi.

Taşcı, şunları kaydetti: “Görüyoruz ki RTÜK Başkanı, yayıncılara AKP’yi, Erdoğan’ı eleştirenler ve eleştirmeyenler olarak bakıyor. Hatta ATV ve diğer yayıncılar diye ayırıyor. Oysa yasa gereğince hepsine eşit olmak zorunda. Ama Şahin kendisinin RTÜK’teki varlık nedeninin iktidar yanlısı kanalları koruyup kollamak, yasalara aykırı yayınlarını da görmezden gelip duymamak olduğunu sanıyor. Ebubekir Şahin’e, yasada belirtilen görev ve sorumlulukları yerine getirmemesinin kendisi açısından hukuki sonuçlar doğuracağını hatırlatmak isterim.”

İLK SIRADA MÜGE ANLI VAR

Sözcü gazetesinden Başak Kaya’nın haberine göre, ise Taşcı'nın verdiği bilgiye göre, Ocak 2020-Haziran 2020 tarihleri arasında ATV hakkında izleyicilerden, 89 bin 987 kez şikayet geldi. Bu şikayetlerin ilk sırasında Müge Anlı ile Tatlı Sert isimli program yer aldı.

Müge Anlı, araç içerisinde kendisine migren iğnesi yapmayan sağlık çalışanlarını hedef göstermişti. Taşcı, sağlık çalışanlarını corona virüsü günlerinde hedef alan yayın nedeniyle RTÜK Başkanlığı’na şikayet ederek, yayının incelenmesi için başvurdu ancak Üst Kurul işlem yapmadı.

"ATV’NİN DOKUNULMAZLIĞI MI VAR"

RTÜK’ün ATV ile ilgili gelen 89 bin 987 şikayetin değerlendirmeye alınmamasına tepki gösteren gazeteci Zeynel Lüle, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“RTÜK'e son 6 ayda ATV ile ilgili 89 bin 987 şikayet başvurusu yapılmış. Ele alınan dosya sayısı sıfır. ATV'nin dokunulmazlığı mı var? Hiç utanmıyorlar mı ?

Ama ortada şikayet yok, konu TELE1 olunca, gelen emir üzerine yataktan kalkıp gecenin bir yarısı saat 02.13'te twit atarak inceleme başlatıldığı duyuruluyor. Utanmıyor musunuz?”