Gündem
29 Eki 2012 21:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:19

ROJ TV YENİ İSİMLE YENİDEN YAYINDA!

Yayın izni geçici olarak durdurulan Roj TV bugün Nuce Tv adıyla aynı adresten yeniden yanına başlıyor.

Danimarka'dan aldığı izinle yayın yapan ancak Ağustos ayında Kopenhag şehir mahkemesinin verdiği para cezası sonrası yayın izni geçici olarak durdurulan Roj TV bugün Nuce Tv adıyla aynı adresten yeniden yanına başlıyor.

Kopenhag şehir mahkemesinin verdiği para cezasına bir üst mahkeme olan ağır Ceza Mahkemesinde itiraz eden Roj TV'nin temyiz davası da bugün başladı. Mart ayında Almanya'nın Karlsruhe şehrinde yakalanan PKK'nın Avrupa sorumlularından Hamza kod adlı Abdullah Şen'in, temyiz davası ile ilgili olarak kendisini sorgulamak isteyen Danimarka polisine konuşmak istemediği bildirildi.

Öte yandan, Stockholm'de yaşayan PKK'nın önde gelen isimlerinden Abdullah Öcalan'ın eski danışmanı ve koruması Herman İbrahim Ayaz'ın ise Danimarka polisine konuştuğu ve Roj TV'ye sadece 2007 yılında 14 milyon kron (yaklaşık 2 milyon Euro) para aktardığını söylediği belirtildi. Danimarka polisi aldığı bilgilerden yola çıkarak PKK'nın Roj TV aracılığı ile kara para akladığını ve Avrupa'da toplanan haraçların Roj TV aracılığı ile PKK'ya aktarıldığını bildirdi. Roj TV savunma avukatı Björn Elmquist ise iddianın doğru olmadığını öne sürdü.  Björn Elmquist savunmasında "Herman İbrahim Ayaz çok zengin, çok para kazanıyor. Annesi Roj TV'yi seyretmeyi sevdiği için Roj TV'ye ekonomik yardımda bulunmuş. Kopenhag şehir mahkemesi Roj TV'ye haksız ceza verdi. O zaman istediğimiz şahitleri mahkemede dinletemedik. Şimdi ağır ceza mahkemesi buna imkan tanıdı. İsteğimiz bazı şahitler dinlenecek ve bazı yayınlar izletilecek. Ağır ceza mahkemesinin Roj TV'yi suçsuz bulacağına eminim" dedi.

DAVA 2013 YAZINA KADAR SÜRECEK
Merkezi Kopenhag'da bulunan ROJ TV ise yeni yayınlarına Nuce TV adıyla tekrar başlarken, yeni kanalda çalışanların ve yöneticilerin aynı insanlar olduğu, aynı şirketin aynı adresten yayına başladığı bildirildi. Roj TV'nin ayrıca Norveç'ten Sterk TV adıyla da başka bir kanalla yanına devam ettiği belirtildi. Devlet başsavcılığı, Ağır Ceza mahkemesinden Roj TV'nin cezaya çarptırılmasını istedi. Mahkeme temyiz davası için 40 gün ayırdı ve davanın 2013 yazına kadar süreceğini bildirdi.

ROJ TV GELİŞMELERİ
Kürt Kültür Fonu'nun PKK'ya 180 milyon kron (24 milyon Kron) para aktardığının ortaya çıkması üzerine düğmeye basan Danimarka makamları, Roj TV hakkında soruşturmayı derinleştirmiş, eski Adalet Bakanı Lars Berfoed'in talimatı ile savcılık dava açmıştı.

Ağustos ayında Şehir mahkemesi Roj TV'nin terör örgütünün propagandasını yaptığına ve kara para akladığına karar vererek, Roj TV'ye 5 milyon kron yaklaşık 700 bin euro para cezası vermişti. Kopenhag polisi Eylül ayında PKK için haraç toplayan 8 kişiyi gözaltına almış, bunlardan ikisinin PKK'ya 140 milyon kron (19.4 milyon Euro) para topladıkları gerekçesiyle gözaltı sürelerini uzatmıştı. 26 Eylül tarihinde de Radyo Televizyon Üst Kurulu, Roj TV hakkında başlattığı yeni inceleme için istenilen belgelerin teslim edilmediğini belirterek, Roj TV'ye 28 Ekim’e kadar iki ay yayını durdurma cezası vermişti.

DHA/Ünsal Turan