Gündem
24 Mar 2016 16:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:25

Reza Zarrab'ı tutuklatan savcı canlı yayına çıktı: Nerede olursa olsunlar onları yakalayacağız!

Reza Zarrab'ı tutuklatan ABD'li savcı Preet Bharara, ABD finansal sistemine karşı gerçekleştirilen siber saldırıların İran merkezli olduğunu açıkladı.

Adı Türkiye'de yolsuzluklara karışan İran asıllı iş adamı Reza Zarrab'ı tutuklatan ABD'li savcı Preet Bharara, Twitter hesabı üzerinden, Türkiye saati ile 16:00′da açıklama yapacağını duyurdu. Ardından kameraların karşısına geçti.

BÜYÜK İLGİ VAR

İnternet üzerinden canlı yayınlanan toplantıya ABD'li basın mensupleri büyük ilgi gösterdi. Bharara, açıklamasında Reza Zarrab ile ilgili konuşmadı.

İRANLILARIN PLANLADIĞI SALDIRI

Konuşmada ilk sözü alan ABD Başsavcılarından Loretta E. Lynch, Brüksel'deki terör saldırılarıyla ilgili açıklama yaptı ve Belçika halkının yanında olduğunu belirtti. Lynch, ABD'ye karşı büyük bir terör saldırısı beklemediklerini açıkladı.

Savcı Preet Bharara yaptığı açıklamada, yürüttükleri soruşturma kapsamında 7 İranlının düzinelerce finansal kuruma ve New York barajına siber saldırı planlamak ve sızmakla suçlandıklarını söyledi.

ABD'ye karşı sanal saldırı altında olduklarını açıklayan Savcı Lynch, özellikle finansal sistemlerinin tehdit altında olduklarından bahsetti.

Amerikan ulusal güvenliğine ve özel ya da kamusal şirketlere karşı tehdit oluşturan ve siber saldırılarla alakalı olan tüm kişi ve/veya kişiler hakkında yasal işlem başlatılacağını duyurdu.

"SUÇLULAR İRAN'DA BİLE OLSA YAKALAYACAĞIZ"

"İnsanlar bize, 'Bu kişiler İran'da, onları nasıl yakalayacaksınız' diyor. Dünya küçük ve bizim hafızamız çok güçlü! Nerede olursa olsunlar, bu suçlular yakalanacaktır!"

New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, New York merkezli finansal sistemi hedef alan siber saldırılarla ilgili olarak onlarca kuruma karşı gerçekleştirilen siber saldırılarda, 7 İranlı'nın tutuklandığını açıkladı. Savcı Bharara açıklamasında kısaca şunları söyledi:

"ABD finansal sistemi daha çok New York merkezli konuşlanıyor. Bunlar sıradan saldırılar değil. Saldırılar daha çok İran kaynaklı ve İslam Devleti tarafından yapılıyor. New York her zaman bu tip saldırıların merkezinde olacak çünkü dünya finansal sisteminin merkezi New York'tur. Bu saldırılar daha çok "DDoS saldırıları" olarak adlandırılıyor. Ve bu saldırılar şirketlere milyon dolar zararlar verebiliyor."

"Sizlere iyi ve kötü haberlerim var. Bu hackerler İran'da bulunuyor. Bunlar tıpkı bir film sahnesini hatırlatıyor ancak bu suçlar gerçek kişiler tarafından, gerçek kişiler tarafından işleniyor. Ancak artık küreselleşmiş bir dünyada yaşıyoruz. Siber saldırılar hakkında alt yapılarımıza güvenmenizi istiyorum. Suçlular dünyanın neresinde olursa olsunlar, onları yakalayacağız."

SAVCILIĞIN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI

-New York barajına iddia edilen sızma, sibnr tehdidinin korkutucu yeni bir boyutu.

-New York her zaman bir hedef olmuştur. Ama New York'lular bunlara karşı koymaya alışıktır.

-Siber saldırı, Amerikan finansal kurumlarının ve altyapısının korunmasından sorumlu kişiler için bir kendine gelme mesajı olarak algılanmalıdır.

-New York Güney Bölgesi'nde yedi İranlıya yöneltilen suçlar, New York'a yapılan siber saldırılara doğrudan bir cevap.

-Amerikan Başsavcısı Loretta Lynch, Brüksel saldırısının ardından Amerika'ya yönelik belirgin ve güvenilir bir tehdit yok ama Adalet Bakanlığı, tetikte ve Belçikalı muadilleriyle iletişim halinde dedi

-Yedi İranlının adları: Ahmad Fathi, Hamid Firoozi, Amin Shokohi, Sadegh Ahmadzadegan, Omid Ghaffarinia, Sina Keissar ve Nader Saedi.

-Saldırılar sonucunda yüz binlerce Amerikalı online hesaplarına giremedi.

-Lynch, "Bizim finansal refahımızı tehdit ettiler. Hiçbir ulus ya da grubun uluslararası piyasadaki adil rekabetin altını oymasına izin vermeyeceğiz" dedi.

İRANLI HACKER'LAR ABD İÇİN BÜYÜK TEHDİT

İranlı bilgisayar korsanları, geçtiğimiz senelerde, Amerikan işletme ve kamu kuruluşlarına giderek artan oranda bir tehdit haline geldi.