Gündem
06 Oca 2012 15:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:12

REYTİNGSİZ DÖNEMDE NELER OLACAK? TV KANALLARI NE KARAR ALDI?

TV kanalları, reyting ölçümü yapılamayan Ocak-Nisan 2012 dönemi için izlenecek yöntemi belirledi.

TİAK’ın AGB ile reyting sözleşmesini fesh etmesinden sonra, 27 Aralık tarihindeki TİAK A.Ş. Yönetim Kurulu’nda alınan kararlar doğrultusunda, TNS’in reyting ölçümüne başlama süreci hızlandırılmıştı. Nitekim, sözleşme gereği hizmet başlangıç tarihi Eylül 2012 olan ve 3500 hanede ölçüm yapacak TNS, alınan karar sonucunda, 1 Mayıs 2012’de, 5 ilde, 1045 hane ile hizmete başlayacak. Geri kalan haneler ise ana sözleşmede belirlenmiş olan Eylül ayında tamamlanacak.

Bu gelişme sonrasında, TİAK’ın bilgisi dahilinde, medya ajansları ve ölçülen ana TV kanalları bir araya gelerek, Ocak-Nisan 2012 dönemi için izlenecek yöntemi tartıştı. Sonuçta, aşağıda ana hatlarıyla yer alan metodolojiyle ileriki aylara reyting projeksiyonu yapılacaktır:

1. Kuşak spotları için, 22 Kasım-19 Aralık tarihleri arasındaki, program bazında kuşak ortalamaları baz olarak alınacaktır.

2. Baz reytingler üzerine, bir önceki yılın aynı dönemine bakılarak, OPT ve PT ayrı olmak üzere, aylık TV izlemedeki değişim yansıtılacaktır. Değişim oranı her hedef ktile için ayrı hesaplanacaktır. Hesaplama kriterleri ile ilgili antant kalınmıştır.

3. Program tekrarlarında, orijinal yayın performansı belli bir oranda düşürülecektir. Tekrarın, orijinal yayınla aynı saatte ya da farklı saatte olmasına göre farklı hesaplama yöntemi uygulanacaktır. Hesaplama kriterleri ile ilgili antant kalınmıştır.

4. Bant reklamlar için yine aynı dönemdeki program reytingleri baz alınacaktır.

5. Program gün değişikliklerinde, programın aynı zaman diliminde yayınlanması durumunda, eski günün reytingi kullanılacaktır.

6. Her kanal ve ajans yeni yayına giren programlar için kendi belirlediği kriterler doğrultusunda reyting tahmini yapacak, bu konu iki taraf arasında pazarlığa tabi olacaktır.

7. Her farklı hedef kitle için reytingler yukarıdaki yöntemle bulunacaktır.

 
http://smgconnected.com/reytingsiz-donemde-neler-olacak