Gündem
18 Ara 2011 13:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:08

REYTİNGLE İLGİLİ ŞOK GELİŞME! AGB'DEN ÇIKMAYALIM, ADAMLARIMIZ VAR!

Reyting ölçüm şirketi AGB'ye yönelik operasyonların izleri İsmailağa İddianamesinde ortaya çıktı.

Yeni Şafak’ın sahini Ahmet Albayrak’ın 12 Ocak 2009’da yaptığı bir konuşma, cemaatlerin reyting ölçüm işine girme gayretini gözler önüne seriyor. İsmail Ağa iddianamesinde Albayrak ile Şenol adında bir şahıs arasında geçen o konuşmalarda,  “İsmail ile konuşup kendimizi 1 oynatacağız” deniyor.

CHP Milletvekili İlhan Cihaner’in Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olduğu dönemde hazırladığı (2010’un başları) İsmailağa İddianamesi’nde yer alan telefon dinlemeleri, operasyonun başladığı noktayı gözler önüne seriyor. İddianamede; Cemaatin medyadaki eli ve hükümetle üst düzey köprü görevini gördüğü anlaşılan Yeni şafak gazetesi sahibi Ahmet Albayrak, bazı konuşmalarında ‘reyting ölçme işine el atmaları gerektiği’ni vurguluyor. Öte yandan; Gülen’e yakın şahısların İsmailağa’dan çok önce işe al attığını ortaya koyan iddianamedeki konuşmlara göre, reyting operasyonlarına Kanal 7’nin yöneticilerinden İsmail Karahan dahil pek çok ismin de dahil edilmesi gerekiyor.

“İSMAİL KARAHAN’A 1 OYNATACAĞIZ KENDİMİZİ”

Aynı iddianamede Basın İlan Kurumu’nu ‘kendi adamları’yla doldurmaya çalıştığı anlaşılan Albayrak’ın 12 Ocak 2009’da yaptığı bir konuşma, cemaatlerin reyting ölçüm işine girme gayretini de, bu gaye uğruna rekabete girdiklerini de ortaya koyuyor. Albayrak ile Şenol adında bir şahıs arasında geçen o konuşmalarda reyting ölçümlerinde Karahan’ın etkili olduğu söyleniyor ve izlenme oranı yüksekliği olarak tarif edilen ‘01’ kastedilerek “İsmail ile konuşup kendimizi 1 oynatacağız” deniyor.

İşte o diyalogtan bazı kesitler şunlar:

Şenol ……………: Şu hani bu televizyonların şeyini yapan firma var ya nereye kayıtlıydık. Yani ölçüm yapan var ya.
Şenol ……………: AGB Nilsen.
Ahmet ALBAYRAK: Ondan çıkalım ondan ya.
Şenol ……………: Yok abi çıkmayacağız ben başka bir şey öğrendim. Bu senin İsmail KARAHAN var ya. Senin adamın işte Kanal 7 deki adam yok mu? Sen onunla nereye üyesin, sen bir yere mi üyesin onunla Tiyak mı ne. Şimdi bu Tiyak bu AGB Nilsen’e şeyi veren kuruluş. AGB Nilsen bir şirket. Ona bu işi veren o yönetim kurulu. O yönetim kurulunda da bu bizim adam var. İsmail KARAHAN.
Ahmet ALBAYRAK: Tiyak nedir ben nereye üyeyim bilmiyorum ki, ne üyesiyim oraya.
Şenol ……………: Sen değilsin o zaman ha biz değiliz tamam oraya üye olalım hemen yani şöyle bir şey ordan adamlar ülke TV’yi 01, 02 gösteriyorlar ya.
Ahmet ALBAYRAK: He.
Şenol ……………: Bu bizim metine göre İsmail KARAHAN’ ın bundan çok ciddi bir payı var. Orada yönetim kurulu çünkü.
Ahmet ALBAYRAK: He.
Şenol ……………: İşlerin gerçek olmadığını düşünüyor Metin.
Ahmet ALBAYRAK: Doğrudur, doğrudur gerçek değil.

“AGB’DEN ÇIKMAYALIM, ADAMLARIMIZ VAR”


Şenol ……………: İşler ayarlı diyor dolayısıyla çıkmayıp İsmail KARAHAN’ a bir oynatacağız kendimizi yani. Zekeriya KARAMAN, Mustafa ÇELİK İsmail KARAHAN da üçü.
Ahmet ALBAYRAK:  Hee peki onunla görüştün mü? Siz onunla.
Şenol ……………: Ben onunla kavgalıyım abi geçmişte çalışırken bir kavga etmiştim onunla çok rezil bir adamdır yani. Zekeriya abi ile konuşacağım gidip, rica edecem ona.
Ahmet ALBAYRAK: Tamam yarın git konuş onunla hemen.
Şenol ……………: Tamam yarın gidip konuşacağım.
Ahmet ALBAYRAK: Ya çık ordan bu hafta sonuna kadar ya da konuş onunla.
Şenol ……………: Yok abi AGB Nilsen’den çıkmak değil iş, iş orada yükselmek (24) kişi orada.

YÖNETİM KURULU’NA GİRME ÇABASI


Şenol ……………: Yani Ahmet ALBAYRAK ya da onun talimatıyla bir yöneticinin o yönetim kuruluna da girmesi lazım bir taraftan bu nasıl bir yönetim kuruludur ya,
Ahmet ALBAYRAK: Bir onu bir öğren bakalım gir yönetime sende gir o zaman koyalım bizde.
Şenol ……………: Yok ben giremiyorumdur.
Ahmet ALBAYRAK: Kim giriyordu?
Şenol ……………: Kazım abi giriyordur filan, sanmıyorum yani çünkü çok üst bir kurul.
Ahmet ALBAYRAK: Hee.
Şenol ……………: Yönetici girmez oraya patron giriyordur.
Ahmet ALBAYRAK: E tamam öyleyse veririz ……….. %1 hisse ilgilensin yav. Veya biz gireriz oraya neyse bir öğren onun teferruatını.

“KENDİ REYTİNGİMİZİ KENDİMİZ ÖLÇELİM”

Şenol ……………: Veyahut da gerek yok İsmail Halleder sizin işinizi derse daha iyi yani bizim mevzuyu halletsin. 0.1 oynasa bize reklam verecek firmalar var. Belki mazerettir yalandır ama mesela İş Bankası o zaman bize öyle demişti. 0.1 Yönetim Kurulu karar veremiyor 0.1’den aşağıya diye. Önemli yani 0.1.
Ahmet ALBAYRAK: Ölçümlere girmediğimizde de.
Şenol ……………: Yok buradan çıkamazsın Ahmet abi.
Ahmet ALBAYRAK: Niye.
Şenol ……………: Girmediğimizde de niye girmiyorsun kardeşim sen ölçüm.
Ahmet ALBAYRAK: Yeni bir tanesini ben kurarım ölçümleme işi yaparım ben de. Zor bir şey değil ki yeni bir tane kurarım. Öyle olmazsa.
Şenol ……………: O kurul görevlendiriyor bu şirketlerden bir tane, o kurul karar veriyor hangi şirketin bizi ölçeceğine sorun orada. Biliyorsun o Anten AŞ’den de aynı o ekip böyle bir Mustafa ÇELİK falan bunlar bir yan yanaydılar. Hatırlıyorsan TRT o zaman bozmuştu o işi, Yani ben Mustafa ÇELİK’in kartvizitini atayım abi sana ondan sonra gelişmeleri takip ederiz.

"TRT, STV, ATV, KANAL 7’DEN ARKADAŞLAR…"

Albayrak ile aynı zamanda Kanal 7’nin Genel Yayın Yönetmeni olan Mustafa Çelik’in konuşmasında da yeni bir oluşumun filizleri atılıyor.

Mustafa ÇELİK: AGB’ yi söylüyorsun abi.
Ahmet ALBAYRAK: AGB’ yi söylüyorum evet.
Mustafa ÇELİK: Gösterirler abi.
Ahmet ALBAYRAK: Peki ne yapalım yeni bir AGB mi kuralım ne yapalım?
Mustafa ÇELİK: Yeni bir AGB kurmamız lazım çalışıyoruz kuralım diye de yani daha bir şey beceremedik.
Ahmet ALBAYRAK: Yani nasıl çalışıyorsunuz bana söyleyin ona göre bir hareket edelim yani.
Mustafa ÇELİK: Abi şimdi TRT genel müdürlüğü işte Stv ben işte Atv’deki arkadaşlar.

“TRT’YE BAŞI ÇEKTİRTELİM”

Mustafa ÇELİK: Bu zor bir şey yani bir kere reklam veren iş adamlarıyla mutabakat içinde yapmasan bir önemi yok. Şimdi İbrahim ŞAHİN’ in bazı çalışmaları var işte onu bekliyoruz o inşallah şey yaparsa yani bir noktaya gelirse netice alınabilir. Yani bizim tutup böyle bir şey kurmamızla bir şey olmaz.
Ahmet ALBAYRAK: Ya niye kalksak yirmi tane televizyon otuz tane televizyon.
Mustafa ÇELİK: Tamam da işte kimse gelmiyor ki bu işin ucunda para var bu parayı ölçen bir şey normal izlenmeyi ölçen bir şey değil yani bu AGB parayla ilgili bir şey reklamcılardan para almak ilgili bir şey olduğu için abi.
Ahmet ALBAYRAK: Tamam tamam.
Mustafa ÇELİK: Onların ikna edilmesi gerekiyor.
Ahmet ALBAYRAK: Yani onu kurup kendi kendimize bir iki ay üç ay özgür yapsak bir şey yapsak ondan sonra.


Mustafa ÇELİK: İşte işte böyle düşünüyoruz şu anda işte şu TRT bu TRT ama TRT biraz başı çekecek onların elinde altı yedi tane televizyon var ya.


Ahmet ALBAYRAK: TRT başı çekmeyebilir biz çekelim TRT onu sen çekmeyle.