Gündem
24 Eki 2012 13:33 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:18

REYTİNG ÖLÇÜMLERİNE BAŞBAKANLIKTAN MÜDAHALE Mİ VAR?

Muhafazakâr yayınların reyting listelerinde üst sıralara tırmanmasını sağlayan yeni kriterlerin uygulamaya konulması için Başbakanlığın müdahale ettiği iddia ediliyor.

Elif Örnek’in Sol gazetesinde yayımlanan haberine göre, Başbakanlık RTÜK’ün kararına hukuksuzca müdahale etti ve istediğini aldı.

Haber şöyle:

Türkiye bir süre önce izlenme oranı ölçümlerinde yeni ve tartışılan bir döneme girdi. Reyting ölçümlerini yapan şirketin değişmesiyle sistem de baştan aşağıya değişti. Yeni sisteme, istenilen tarzda yapımların çok izleniyormuş gibi gösterilerek sayısının arttırılabileceği ve reklam gelirlerinin dağılımının değiştirilebileceği eleştirileri yöneltiliyor. Reyting ölçümlerine ilişkin bir başka kritere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hukuksuz bir şekilde müdahale ettiği iddia ediliyor. Bizzat Erdoğan’ın talimatıyla çekilmeye başlandığı söylenen muhafazakâr ‘Huzur Sokağı’ dizisinin reyting listelerinde üst sıralarda yer alması ve bazı İslamcı kanalların önce çıkmaya başlaması televizyon dünyasında yeni bir operasyonu işaret ediyor.

Önemli miktarda paranın döndüğü reklam dünyasında, şirketler bu ölçümleri dikkate alarak reklam veriyor. Çok izlenen bir yapımın hem reklam ücreti hem de reklam sayısı artıyor. Başbakanlığın yaptığı müdahaleyle, bir taşla iki kuş vurma hedefinde olduğu belirtiliyor. Bir yandan muhafazakâr yapımlar artırılacak bir yandan da İslami sermayeli medya şirketlerinin reklam pastasından önemli ölçüde gelir alması sağlanacak. AKP hükümeti daha önce yaptığı bir müdahale ile uyduda kanal sıralamalarını değiştirerek, kendisine yakın TV kanallarının ön sıralarda çıkmasını sağlamıştı.

BAŞBAKANLIK MÜDAHALE ETTİ

Reyting ölçümleri nüfusu 20 bin ve üzerindeki yerleşim yerlerinde yapılıyordu. RTÜK, hazırladığı yönetmenlikte bu sayıyı 10 bine düşürdü ve Resmi Gazete’de yayımlanması Başbakanlığa gönderdi. Başbakanlık, Resmi Gazete kendilerine bağlı olduğu için gönderilen ve hazırlanırken görüş bildirebileceği ancak daha sonrasında müdahale edemeyeceği yönetmeliği bir süre yayımlamadı. Aktarılan bilgiye göre, bu süre içerisinde iktidara yakın şirketler kulis yürüttüler ve Başbakanlık Müsteşarlığı başkanlığında bir dizi toplantı yapıldı. Bu toplantılardan çıkan karar doğrultusunda reyting ölçümleri yapılacak yerlere ilişkin nüfus sınırlamasının tamamen kaldırılması istendi. CHP, MHP ve BDP kontenjanından seçilen üyelerin itirazlarına rağmen Başbakanlığın bu isteği AKP kontenjanından seçilen 5 üyenin onay vermesiyle RTÜK’ten geçti.

RTÜK BAŞKANINDAN O SORUYA CEVAP YOK

RTÜK Başkanı Davut Dursun yeni sisteme yönelik eleştirileri Sol gazetesine değerlendirdi. Sol’un ‘Başbakanlığın sürece müdahale ederek yönetmeliği değiştirdiği’ iddialarına yönelik sorularına yanıt vermeyen Dursun, yeni sistemin daha kapsayıcı olduğunu söylemekle yetindi. RTÜK Başkanı, yeni kriterler sonucu, muhafazakâr yapımların reyting listelerinde üst sıralara tırmandığı iddialarına ise şu yanıtı verdi: “Bu eleştirilere katılmıyorum. Halen iki kuruluş tarafından ölçüm yaptırılıyor. Bu ölçümlerden biri nüfusu 2 binin üzerinde, diğeri 20 binin üzerinde olan yerleri kapsıyor. Ama sonuçlara baktığınızda her iki kuruluşun yaptırdığı ölçümlerin de birbiriyle örtüştüğünü görebilirsiniz.”