Televizyon
27 Ağu 2013 14:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:22

REYTİNG KAYGILI DEVLET TELEVİZYONU OLUR MU?

Reklamlara muhtaç olmayan TRT neden özel kanallarla reyting yarışı içinde? Murat Tolga Şen, TRT'nin izlenme kaygısını yorumluyor.

Bizim evde TV açılınca en çok izlenen, bir devlet televizyonu yayını… TV eleştirmenliği yapmak zorunda kalmasam diğer kanalların semtine bile uğramam! Bu kanalın yayınladığı her programın müptelasıyım ve televizyon yayıncılığını bir sanat haline getirdiklerini düşünüyorum.

Elbette TRT’den bahsetmiyorum, bu kadar övdüğüm kanal, İngiliz devlet televizyonu olan BBC.  Başka hangi platformda var bilmiyorum ancak ben BBC’nin HD yayınını Teledünya üzerinden seyrediyorum. Harika belgeseller, inanılmaz dünya seyahatleri ve Dr. Who gibi nefis bilim kurgu dizileri…

BBC bir devlet televizyonu olmasına rağmen sınırsız olanaklara sahip ve bunları kamu yararına yayıncılık yapmak için kullanmasını iyi biliyor. Dev bir belgesel ekibi gidip yıllarını Kutup bölgesinde geçirebiliyor ve kanal bunu finanse etmekten üşenmiyor. Yayıncılıkta geldikleri nokta o kadar göz kamaştırıcı ki!

Bizim de bir devlet televizyonumuz var, hep vardı; TRT. Hatta şimdilere Arapçasından Kürtçesine herkese ulaşmaya çalışan bir dünya TRT kanalı var.  TRT sitesine girip saydım, biri dini yayın yapan (TRT Diyanet) tam 13 kanal!

Ne gerek var bu kanal bolluğuna demiyorum, vardır bir bildikleri… Ben TRT’nin başında olsam adam gibi bir kanal yapıp, altyazı ile başka bölgelere ulaştırmayı denerim. Tabi dert bambaşka…

13 kanalın hepsiyle birden uğraşamam, bu yazının konusu amiral gemisi olan TRT1’in yayıncılık anlayışı…

Malum, TRT devlet imkanlarından olabildiğince faydalanan bir kanal, bu imkanların yetmediği yerde bizim elektrik faturaları üzerinden ödediğimiz katkı payı devreye giriyor. Bu ay 1 TL (küsuratı da var) ödemişim TRT yayın yapsın diye… Çıktım balkondan dışarı baktım, her yer ev, her yer bina… Hepsi de TRT için her ay ödüyorlar, ciddi bir gelir olmalı!

Şimdi Leyla ile Mecnun meselesine geri döneceğim. Reklama ve bu yüzden reytinge muhtaç özel kanallardan farklı olarak, bu kadar geliri olan bir devlet televizyonu neden reyting kaygısıyla bir diziyi yayından kaldırır ya da neden vahşi bir yayıncılık anlayışını referans olarak alır?

Bu soruyu Birgün gazetesinden Canan Aydın sordu geçenlerde, anlamlandırabildiğim kadarıyla cevapladım.

TRT izlenmek istiyor, hem de çok izlenmek istiyor çünkü TRT, hiçbir zaman olmadığı kadar, iktidarın propaganda aracına dönüşmüş durumda. Dünyanın kaçıncı bilmem büyük ekonomisi olduğumuzu boşverin, bu ülkede insanlar az kazanıyor ve tiyatroya, sinemaya, sahilde bir yemeğe vs. gidemediklerinden ayaklarına beton dökülmüş gibi bütün gün TV izliyorlar. İşte TRT o insanların peşinde… Onları kolayca manipüle edebileceğini biliyor ve bunu mevcut iktidar lehine kullanıyor. TV üzerinden toplum mühendisliği yapmak inanın çok kolay!

Birileri zamanında güzel bir söz söylemiş, “Televizyonda çıkmadığı sürece kimse bilmez”. Doğrudur ve iktidar bu bilgiyi kendisi için tasarımlıyor. Gazeteler bir yere kadar ve zaten inandırıcılıklarını çoktan yitirdiler, internet ve sosyal medya gençlerin elinde ama televizyon devletin. Yani, TRT nasıl yayınlarsa herkes öyle bilir!

TRT hep izlenmek, çok izlenmek zorunda… Para için, reyting için değil, biz uslu ve güzel meleyen koyunlar olabilelim diye.

MURAT TOLGA ŞEN / murattolga@gmail.com