Gündem
29 Mayıs 2013 11:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:11

REYHANLI KATİLİNİ MİT 6 AY İZLEMİŞ! CHP'Yİ UYARMAMIŞ!

MİT, Firas'ı altı ay boyunca izlemiş ama CHP'yi ve Emniyet'i uyarmamış

Taraf’tan Hüseyin Özkaya’nın haberine göre; MİT’in, Reyhanlı saldırısına ilişkin planları 23 gün boyunca dinlediğine ilişkin belgelerin devletin kayıtlarına girdiği ve söz konusu kayıtların, teşkilatın Hatay Bölgesi’ni zorlayacağı ifade ediliyor.

Ayrıca, 23 günlük dinleme tapelerinin diğer güvenlik birimleriyle paylaşılmamasının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce “İstihbaratta zaaf yok, kurumlar arasında kopukluk var’’ diyerek açıkladığı “kopuk” halkayı oluşturduğu ve MİT’in sessizliğinin arkasında bu “kopuk” halkaya ait bilgilerin, devlet kayıtlarında belgeler hâlinde bulunuyor olması belirtiliyor. Zira MİT, nisan başından itibaren patlamanın faillerini adli ve canlı olarak dinlemiş ancak Jandarma, Emniyet ile hükümete bilgi vermemişti. Ta ki, 8 mayısta Emniyet’e gelen bir ihbara dek. Emniyet bu ihbarı savcılıkla paylaşıp, bütün güvenlik birimlerine gönderince olayın rengi değişmişti. MİT, 23 günlük tapelerin özetini Emniyet ve Jandarma ile paylaştığında ise patlamaya sadece 18 saat vardı.

İş işten geçtikten sonra

Söz konusu bilgilerin Emniyet ve Jandarma’ya gelmesinin ardından bazı kişilerin ev ve adreslerinin basıldığı ancak bomba yüklü minibüslerin bulunamadığı, o sırada minibüslerin Reyhanlı’ya geldiği, plaka tanıma sistemi olmayan ilçedeki MOBESE’lerin, minibüsleri tespit edemediği belirtildi. Ayrıca MİT Hatay Bölge Müdürlüğü’nün, minibüslerin bulunduğu depoların adreslerini, minibüsler depolardan çıktıktan sonra Emniyet ve Jandarma’ya verdiği ileri sürülüyor.

Firas’ı takip eden MİT, CHP’yi uyarmamış

REYHANLI faillerini 23 gün boyunca dinlediği ancak ilgili birimleri uyarmadığı ortaya çıkan MİT’in, saldırının başaktörü olduğu ileri sürülen Ebu Firas konusunda CHP’li milletvekillerine de bilgi vermediği ortaya çıktı. Reyhanlı ve Apaydın kamplarına saldırı planında Suriye İstihbaratı adına görevlendirildiği belirtilen ve gerçek adı Anas Asalieh olan Ebu Firas’ın, MİT tarafından altı aydır takipte olduğu belirlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, dün TBMM grup toplantısında Firas’ın bağlantılarının bilindiğini doğruladı. Erdoğan’ın “Benim istihbarat teşkilatımın elinde deve fotoğrafları yok, otomobillerin plakalarıyla birlikte fotoğrafları var’’ sözleriyle bahsettiği fotoğrafların, Firas’ı takip sırasında çekilen fotoğraflar olduğu öğrenildi. MİT’in, Firas ile bombacıların bağını 10 mayıs saat 19:25’e kadar CHP ve ilgililerle paylaşmadığı dile getirildi. CHP’li bir grup milletvekili, Şam’da, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ile bir araya gelmiş, görüşmede Ebu Firas da yer almıştı