Medya
15 Tem 2021 11:35 Son Güncelleme: 15 Tem 2021 11:48

Reuters’tan Erdoğan’la ilgili çarpıcı yorum! Seçimi kazanmasının tek şartı var

2023 seçimleri ile ilgili kapsamlı bir analiz yazan Reuters, Erdoğan’ın seçimleri kazanma ihtimalini değerlendirdi.

Türkiye’de seçim tartışmaları gündeme gelmeye başlarken İngiliz haber ajansı Reuters kapsamlı bir analiz yaptı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü 10 yılında da görevini koruma ihtimali üzerine detaylı yorumlarda bulundu.

“Erdoğan’ın Türkiye’sinin Ekonomik Mucizesi Düşmeye Başladığında” başlığıyla hazırlanan makalede, “Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında yani 2023’te seçimlere gidecek. Anketler, TL’nin değer kaybetmesi, sert gerileme ve corona virüsü sebebiyle son 3 yılda geriledi. Bazı anketler Erdoğan’ın AKP’sinin kırsalda ve çalışan muhafazakarların oluşturduğu sağlam bir tabanı olmasına rağmen AKP-MHP koalisyonunun muhalefetin oluşturduğu gayriresmi ittifakın gerisinde kaldığını gösteriyor. Bu yıl Türkiye ekonomisi geri dönüş yaptı fakat son yıllardaki hasar, gıda ve temel ihtiyaçların yüzde 20’lere varan zamlanmasına sebep oldu” ifadelerine verildi.

“SEÇİM İÇİN UYGUN ZAMAN DEĞİL”

Fitch Rating’in Direktörü Douglas Winslow’un görüşlerine de yer vererek şu ifadeleri aktardı: “Kötü bir ekonomik durum ile birlikte Erdoğan’ın anketlerine bakarsanız gelecek 12 ayın onun için seçime uygun bir zaman olmadığını görürsünüz.”

EŞİTSİZLİĞE DİKKAT ÇEKTİ

Öte yandan ajans, Gini indeksine de vurgu yaparak gelir ve varlık dağılımı eşitsizliğinin ülkede hızla arttığına dikkat çekti. Bu endekste zengin ve fakir ayrımının 2011’den beri artış yaşandığı kaydedilirken, 2013’ten beri de 2006-2010 yılları arasında elde edilen kazanımları da yok ettiği belirtildi.

Reuters, analizinin devamında ise şu yorumu yaptı: “Modern Türkiye’nin en uzun süre lideri olan Erdoğan, ekonomik krizlerin ardından yönetimi düzeltme ve ekonomiyi rahatlatma vaadiyle 2002’de göreve geldi. Ekonomiyi düzeltti ve o dönemde diplomatik hamlelerle dikkat çekti. Yoksulluk ve işsizlik düştü. Üç haneli rakamlarda olan enflasyon yüzde 5’lere düştü.”

“TÜRKLER DÖVİZİ ELLERİNDE TUTUYOR”

2013’te Türkiye’de yaşanan Gezi Parkı olaylarının kritik bir eşik olduğunu yazan Reuters, “Erdoğan, hükümetinin Gezi Parkı’ndaki protestoları bastırması birçoklarını şoke etti. Analistlere göre 15 Temmuz’daki darbe girişimi ile birlikte alınan kararlar Türkiye’nin ekonomik refahını daha da kötü hale getirdi” ifadesine yer verdi.

NASIL KAZANDI?

Makalede sağlık sisteminin Erdoğan’ın göreve geldiği 2003’ten beri yükseldiği belirtilirken, inşaat sektörünün ekonomiye güç verdiğini ve AK Parti’nin arka arkaya sekiz seçimi bu sayede kazandığına dikkat çekildi.

Ekonomi ile ilgili bazı kritik yetkililerin AK Parti’den ayrılması ile birlikte analistler parti içerisinde çatlaklar oluştuğunu söylerken, “2013’ten beri TL, dolar karşısında değerini yüzde 75 kaybetti. Bunun yarısından çoğu son 3 yılda oldu. Şimdi birçok Türk dövizini elinde tutmayı tercih ediyor” yorumu yapıldı.