Politika
23 Haz 2022 08:27 Son Güncelleme: 23 Haz 2022 08:31

Resmi Gazete'de dikkat çeken karar! Erken seçim kararı mı alınacak?

Resmi Gazete yayımlanan karara göre 1 Temmuz'da tatile girme gereken Meclis tatile girmeyecek. TBMM çalışmalarına devam edecek. Meclisin ne zaman tatile gireceği ise belli değil. Meclisin erken seçim kararı alarak tatile girebileceği iddia ediliyor.

Anayasa’nın 93’üncü, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 5’inci maddelerine göre; Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 1 Temmuz 2022 Cuma günü tatile girecekti.

TBMM Genel Kurulu'nun 21 Haziran'da aldığı karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre Meclis tatile girmeyerek çalışmalarına devam edecek.

Öğrenci affı, bedelli askerlik düzenlemesi ve bir takım önemli konuları ele alacak TBMM'de gözler ise tatilin ne zaman başlayacağına çevrildi. Kulislerde Meclis tatile girmeden erken sçeim kararı alınabileceği iddia ediliyor. Olası bir erken seçimin ekim yada kasım yayında yapılabileceği belirtiliyor.

Yeni sisteme göre erken seçime gitmek için Cumhurbaşkanının kararı veya Meclis’in beşte üç çoğunluğu gerekiyor. TBMM’de erken seçim kararı almak için en az 360 milletvekilinin desteği gerekiyor. Meclis’in mevcut aritmetiği hiçbir partiye bu imkânı vermiyor. Ayrıca iktidar bloğunu oluşturan Cumhur ittifakının ortakları AK Parti ve MHP’nin milletvekili sayısı da bu rakama ulaşmıyor. AK Parti’nin 286, MHP’nin ise 47 milletvekili bulunuyor. İki partinin toplam vekil sayısı 333’te kalıyor.

Meclis’te CHP’nin 135, İYİ Parti’nin 37, HDP’nin 56, Türkiye İşçi Partisi’nin 4, Memleket Partisi 2, Demokrat Parti’nin 2; Zafer Partisi, BBP, DEVA Partisi, Demokratik Bölgeler Partisi, Saadet Partisi ve Yenilik Partisi’nin 1 milletvekili bulunuyor. 6 Bağımsız milletvekili bulunuyor. Meclis’te şu anda toplam 581 milletvekili bulunuyor.