Medya
07 Oca 2011 14:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:56

REKLAMSIZ YATAK ODASI İLE ZAFER ÇIRAĞIN!

Abdullah Oğuz bir zamanlar ANS'nin ustasıydı "Muhteşem Yüzyıl"ın yapımcısı Timur Savcı da onun çırağıydı&...

Yuh yani harem imparatoru mu?

Önceki akşam ilk kez yayınlanan "Muhteşem Yüzyıl" dizisi reytinglerde birinci oldu… Hiç reklam yayınlamazsan tabii olursun… Gerçek reytingi, içinde birkaç kuşak reklam yayınlandığında ortaya çıkacak.

Gelelim konuya… Kanuni Sultan Süleyman’a Avrupalılar "Magnificient" lakabını takmıştı. Yani "Muhteşem Süleyman" diyorlardı ona… Peki neden?
Çünkü adaleti, siyaseti, ordusu, kahramanlığı ile Osmanlı’yı cihan imparatorluğu haline getirdiği için… Ülke topraklarının yüzölçümünü Afrika, Asya ve Avrupa’da 15 milyon kilometre kareye çıkardığı için… Ömrünün büyük bölümünü at sırtında geçirdiği, Viyana kapılarında ve benzerlerinde ölmeye gittiği için… Ancak sen kalk böyle tarihimizin en büyük padişahlarından birini dizide harem dairesine göm… İşte bu manzara izlerken insana "Yuh" dedirtiyor… İçi acıtıyor, çok sayıda insanı derinden ve kalpten yaralıyor…
Avrupa’nın savaşçılığı ve adaleti yüzünden "Muhteşem Süleyman" dediği cihan imparatoru, yüzyıllar sonra kendi torunları tarafından kendi insanlarına "Muhteşem Haremci" olarak sunuluyor… Kendi tarihine çok sağlam vuran ülke yarışında hala açık ara önde gidiyoruz.
Yeni nesil, ömrü at sırtında savaşlarda geçen bir kahramanı haremden çıkmayan biri olarak algılama zorunluluğuna itiliyor.
Cihan imparatoru, neredeyse yatak imparatoru olarak sunuluyor ve vicdanları korkunç şekilde yaralıyor… Dizide kostüm ve dekor çok iyi ancak senaryo çok zayıf… Kanuni’nin gerçek kimliği ciddi, protokole dikkat eden, gösterişi seven, biraz da duygusal yapıdaydı.

Dizide tam tersi sunuluyor.
Harem kısmı yanlışlarla dolu… Kardeşim hiç mi okumadınız ya?
Birincisi harem ağalarının hepsi zenci olur.
Bunların hepsi beyaz. Memlekette siyah mı bulamadınız? Taksim’de dolu. Dalaman’da Afrikalı Türk köyleri var… Üstelik harem ağaları asla hareme girip çıkmazlar.
Burada haremin içinden çıkmıyor bembeyaz parlak ağalar… Üslupları çok çirkin, hiç saray adabı ile konuşmuyorlar. Diyalogları çok zayıf. Amerikan dizisindeki kaba saba tipler gibi çekmişler onları.

Hürrem Sultan öyle dalyan gibi ahım şahım çok güzel bir kadın değildi. Minyondu ama sevimliydi.
Dizide dalyan gibi maşallah… Kanuni’nin tipi Halit Ergenç’e uymamış.
Çünkü Kanuni dizide bar fedaisi gibi gösteriliyor. Üstelik mavi gözlü, göbekli ve kel değildi Sultan Süleyman.
25 yaşında bir padişahı 50 yaşında gibi gösteriyordu Halit Ergenç… Aynı gün Kanal D’de Yaprak Dökümü’nün yerine "Şüphe" adlı dizininin ilk bölümü yayınlandı.

Aşk-ı Memnu ile Binbir Gece’nin karışımını hatırlatan bu dizi ilk günde dikiş tutturamadı… Şüphe’nin yapımcısı Abdullah Oğuz bir zamanlar ANS’nin ustası ve patronuydu. "Muhteşem Yüzyıl"ın yapımcısı Timur Savcı da onun çırağıydı… Usta ile Çırak önceki gece iki ayrı kanalda savaşa girdi… Viyana kapılarında değildi bu savaş… Reyting kapısındaki savaşı "Reklamsız Yatak Odası" ile çırak kazandı…

Bekir Hazar / TAKVİM