Reklam PR
25 Ağu 2011 14:37 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:43

REKLAMA EN AZINI HARCADILAR AMA 'EN SEVİLENLER' LİSTESİNDE EN BAŞA ÇIKTILAR!

Bu markalar, reklamlardan en iyi sonucu olmak için çok para harcamaya gerek olmadığını gösterdi...

Zaman yazarı Günseli Ö. Ocaklı herkesin gözünen kaçan bir ayrıntıyı yakalayarak az masrafla çekilen reklamın daha iyi tutabileceği olasılığını gündeme getirdi.


İşte Günseli Ö. OCAKOĞLU o yazısı...

Reklama en azını harcadılar ama ’en sevilenler’ listesinde en başa çıktılar

Ya programın ya da reklam kuşağının hemen başında çıkıyor Yapı Kredi’nin Burhan Öçal ve Vadaa’lı reklamı. Uzun versiyonunu nedense görmemişim. Görmeyince de reklamı anlamakta zorlanıyorum.

Şöyle, Vadaa bir gümletiyor davulu tüm ışıklar yanıyor. Perküsyon sanatçısı Öçal, "Ne yaptın, ben o kadar çaldım, sen bir vurdun tüm ışıklar yandı." diyor. Sonrasında ise kartın sağladığı avantajlar sıralanıyor. Hepsi iyi hoş da ben bir türlü usta sanatçının davulu taşımaktan öteye başka bir şey yapmadığını görünce, "Herhalde Burhan Öçal gözükmekle çalmak arasında ciddi bir bedel farkı istedi. Bu nedenle de banka sadece gözükmesine karar verdi." gibi bir akıl yürütüyorum. Bir vesileyle Yapı Kredi Kurumsal İletişim’den sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Ermert ile buluşuyor ve âdet olduğu üzere sektörden, reklamlardan söz ediyoruz. Burhan Öçal-Vadaa ikilisine ilişkin vardığım kanıyı paylaşınca epey gülüyor ve benimle sektörel verilerini ve Brand Age Dergisi tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarını paylaşıyor.

Bileşim verileri

Gelen rakamlar resmî tarife üzerinden brüt olarak hesaplanmış, dolayısıyla mecranın indirim oranları bilinmediğinden gerçek (net) rakamlar da bilinmiyor ancak yapılan varsayımsal hesaplamalara göre gerçek sıralama: İş Bankası, Akbank, Finansbank, Garanti Bankası, Denizbank ve Yapı Kredi gibi de olabiliyor yani "en sevilen kredi kartı markası" olmalarına rağmen yine harcamada sonuncu sıradalar. Ben hâlâ uzun versiyon Öçal-Vadaa reklamını göremedim ama şimdi listeye bakıp bu kadar az harcayınca elbette reklamın uzun versiyonunu neden göremediğimi çok daha iyi anlıyorum!