Reklam PR
27 Mar 2017 12:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:34

Reklam verenler Youtube'u bir bir terk ediyor!

Google'ın video servisi YouTube'taki reklam sorunu nedeniyle reklam anlaşmasını iptal eden şirketlerin sayısı artıyor.

YouTube'ta yer alan nefret içerikli videoların yanında beliren Reklamlar firmaları harekete geçirdi. İlk olarak geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen bu sorun nedeniyle pek çok dev firma platforma reklam vermeyi kestiğini açıkladı. Youtube'un video filtreleme sisteminde yaşanan sorun nedeniyle ortaya çıkan sorun hala çözülemedi.

Söz konusu sorun nedeniyle nefret içerikli videoların yanında yer alan reklamlar nedeniyle pek çok firma marka değerinin yara aldığı iddia ediliyor. Sitedeki nefret içerikli bir videoda reklamı görünen firma, bu görüşleri desteklediği intibası yaratıldığı iddiası ile YouTube'a tepki gösteriyor.

Son olarak GM, PepsiCo, Starbucks, FX Networks ve Wal-Mart gibi şirketler yaşanan olayların ardından artık YouTube üzerinde reklamlarının gösterilmesini istemediklerini belirtti. PepsiCo basın sözcüsü, "YouTube'un video filtreleme sisteminde yaşanan problemi büyük bir üzüntüyle takip ettik ve ciddi anlamda hayal kırıklığına uğradığımızı söyleyebiliriz. Bizim gibi bir markanın isminin bu tarz videolarla birlikte anılması mümkün dahi değildir." dedi.

Google'dan açıklama

Google İngiltere Başkan Yardımcısı Ronan Harris, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Kurulduğumuz günden bu yana Google'daki misyonumuz bilginin evrensel olarak erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmek oldu. İnternetteki fikir ve ifade özgürlüğüne, söz konusu görüşlerle aynı fikirde olmadığımız zamanlarda bile kesinlikle inanıyoruz.

Bununla birlikte, Google reklamlarının nerede görüntüleneceğini tanımlayan katı politikalara duyulan ihtiyacın da farkındayız. Bu politikaların amacı reklamların, nefret dolu konuşmalar, rahatsız edici veya saldırgan içerikli sayfalarda ya da videolarda görüntülenmesini yasaklamaktır. Söz konusu politikalarımız çoğunlukla amaçlandığı gibi çalışmaktadır. Kötü reklamcılık uygulamalarını engellemek için her yıl milyonlarca dolar yatırım yapıyor ve binlerce kişi istihdam ediyoruz. Sadece geçtiğimiz yıl içerisinde 2 milyar kötü reklamı sistemimizden, 100 binin üzerinde yayıncıyı ise AdSense programımızdan çıkararak 300 milyondan fazla YouTube videosunda reklam yayınlanmasını engelledik.

Bununla birlikte, ağımızdaki milyonlarca site ve YouTube'a bir dakika içerisinde yüklenen 400 saatlik video söz konusu olduğunda, her zaman hatasız olamadığımızın da farkındayız. Toplamın çok sınırlı bir yüzdesinin söz konusu bazı durumlarda, para kazanma politikalarımızı ihlal eden içeriklerde de reklamlarımız görüntülenebiliyor. Böyle durumlarda ilgili reklamı derhal kaldırıyoruz, ancak daha fazlasını yapabileceğimizi ve yapmamız gerektiğini de biliyoruz.

Reklam verenlerimiz ve ajanslarımızın, reklamlarının tartışmalı içeriklerde gösterilmesini engellemeye yönelik olarak daha basit ve daha sağlam yollar sağlayabileceğimize dair görüşlerini net bir şekilde anlamış bulunuyoruz. Halihazırda, reklamlarının nerede görüntüleneceğini kontrol etmelerine imkan tanıyan (konu ve kategori istisnaları gibi) araçlar sunmakla birlikte, çok az sayıdaki uygunsuz şekilde para kazandıran video ve içeriğin belirlenmesi konusunda ortaya daha iyi bir iş çıkarabiliriz. Bu çerçevede reklam politikalarımız ve marka kontrolümüzle ilgili kapsamlı bir incelemeye başladık. Önümüzdeki haftalarda markaların YouTube ve Google Görüntülü Reklam Ağı'nda reklamlarının nerede görüneceğini daha fazla kontrol altına almalarını sağlamaya yönelik değişiklikler yapacağız."