Gündem
30 Oca 2017 13:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:26

Reklam sektörünün duayen ismi hayata veda etti! (Medyaradar/Özel)

Hayata veda eden ünlü reklamcı Yeşilçam'ın ilk çizgi filmini hazırlamıştı.

Reklam sektörünün duayen isimlerinden, 1951 yılında yapımı gerçekleştirilen Türk sinemasının ilk uzun metrajlı animasyon filmi “Evvel Zaman İçinde”nin yaratıcısı Yüksel Ünsal İstanbul’da tedavi görmekte olduğu hastanede dün gece vefat etti.

87 yaşında hayatını kaybeden Ünsal’ın cenazesi yarın öğle namazını müteakiben Zincirlikuyu Camii’nden kaldırılarak Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedilecek.



YÜKSEL ÜNSAL KİMDİR?

1929’da dünyaya geldi. İlkokulu İstanbul’da bitirdi., ortaokulu Anadolu’nun muhtelif illerinde tamamladıktan sonra 1944’te Ankara Atatürk Lisesi’nden mezun oldu. 1944-45 ders yılında Ankara Fen Fakültesi’nde bir yıl okuduktan sonra 1945’te girdiği İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden 1951’de ayrılıp sanat ve iş hayatına atıldı.

Türkiye’de ilk defa uzun metraj bir animasyon filmini hayata geçirdi. And Film/Turgut Demirağ’ın yaptığı film Nasreddin Hoca ve Keloğlan hikayelerini konu ediniyordu. “Evvel Zaman içinde” adlı film altı yılda tamamlandıç Film tamamlandıkça banyo edilmek üzere Amerika’da Eastman-Kodak Laboratuvarları’na yollanıyordu. Ancak bir talihsizlik eseri filmin büyük bir kısmı laboratuvarda kayboldu.

Kalan parçaları seyreden RKO, Walt Disney ve MGM stüdyoları uzmanlarından kurulu bilirkişi heyetinin raporu üzerine Los Angeles Mahkemeleri laboratuvarı yüklü bir tazminat ödemeye mahkum etti.

Yüksel Ünsal uzun yıllar Ankara Reklam bünyesinde çalıştıktan sonra kendi reklam ajansı Tivi Reklam’ı kurdu ve sektöre hizmet verdi.

Ünsal’ın “Bilimsel Reklam ve Pazarlamadaki Yeri” adlı bir kitabı bulunuyordu.

MEDYARADAR/ÖZEL