Kültür Sanat
25 Şub 2019 15:06 Son Güncelleme: 25 Şub 2019 16:42

Rekabet Kurumu'ndan Netflix açıklaması

Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, Organize İşler: Sazan Sarmalı'nın Netflix'te gösterilmesiyle ilgili, "Şu an itibariyle rekabet durumunu ilgilendiren bir boyutu olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, "Acaba sinema salon işletmeciliğinde farklı bir noktaya mı gidilecek? Sinema salonlarında oynatılan bir filmin eş zamanlı olarak veya kısa süre sonra Netflix ve benzeri platformlar üzerinden gösterimi artık daha mı yaygınlaşacak bir miktar görebiliyoruz" dedi

"Organize İşler: Sazan Sarmalı" filminin hâlâ vizyondayken Netflix’te yayınlanması, sinema salonu işletmecilerinin tepkisini çekti. Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak konuyla ilgili kendilerine ulaşan bir şey olmadığını ifade etti.

Habertürk'ün aktardığına göre Torlak, yeğeninin "para vererek sinemada izlediğim bu filmin bir hafta sonra Netflix'te olunca kendimi kazıklanmış gibi hissettim" yorumunda bulunduğunu dile getirdi.

"Kendini koltuğa mıhlamayacak bir jenerasyon"
Sözleşme hukuku bakımından bir aykırılık yoksa bir problem teşkil etmeyeceğinin altını çizen Torlak şunları söyledi:

"Olayın haksız rekabet boyutu anlamında ve salon işletmecilerinin zor durumda kalabilmesi bağlamında ne tür bir sonuç ortaya çıkabilir onu bilmiyorum. Şu bir gerçeklik, kendini uzun süre bir ekran karşısında koltuğa mıhlamayacak bir jenerasyonla karşı karşıyayız. Dolayısıyla acaba sinema salon işletmeciliğinde farklı bir noktaya mı gidilecek? Sinema salonlarında oynatılan bir filmin eş zamanlı olarak veya kısa süre sonra Netflix ve benzeri platformlar üzerinden gösterimi artık daha mı yaygınlaşacak bir miktar görebiliyoruz. Ama şu an itibariyle rekabet durumunu ilgilendiren bir boyutu olduğunu düşünmüyorum."

Tanzim satışlar
Ayrıca Torlak, tanzim satış noktalarına ilişkin soruyu yanıtlarken, "Bu, olağandışı bir durumun ortadan kaldırılmasına yönelik kamu tercihidir. Fiyatlar normale döndüğünde piyasa şartlarında süreç devam edecektir. Bunu, kamunun alt gelir gruplarının bütçelerini rahatlatmaya yönelik bir katkı olarak düşünmek gerekir" ifadelerini kullandı.

Ürün gramajlarının düşürülmesinin rekabet hukukundaki yerine ilişkin soru üzerine, "maliyetlerin artması nedeniyle gramajların düşürülerek fiyatın aynı kalmasının, ticaret ahlakına aykırı bir durum oluşturmadığı sürece sorun teşkil etmeyeceğini" söyleyen Torlak, girdi maliyetleri değişmediği halde, gramajların düşürülüp fiyatların sabit kalması gibi durumlara karşı Ticaret Bakanlığının çalışmaları olduğunu belirtti.