Gündem
27 Ara 2013 17:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:50

Rekabet Kurulu'ndan Türk Telekom ve TTNET'e uyarı!

Rekabet Kurulu, Türk Telekomünikasyon ve TTNET hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

Türk Telekom ve TTNET'ten oluşan ekonomik bütünlüğün toptan sabit genişbant internet erişim hizmetleri pazarında hakim durumu kötüye kullanmadığına karar veren Kurul, buna karşın Tivibu Ev hizmeti ve iptal engelleme içeren kampanyaların, ileride piyasa kapamaya yol açabileceğine dikkat çekti. Kurul, Tivibu Ev hizmeti içeren kampanyaların kampanya süresi bitiminden itibaren mevcut şartlarda yenilenmemesi hususunda Türk Telekom ve TTNET'e yazı gönderilmesini kararlaştırdı.

Rekabet Kurulu'ndan yapılan açıklamada, Türk Telekomünikasyon A.Ş. ve TTNET A.Ş.'nin fiyatlandırma politikaları aracılığıyla perakende ve toptan sabit genişbant internet erişim hizmetleri pazarlarında 4054 sayılı Kanun'un 6. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti için yürütülen soruşturmanın tamamlandığı bildirildi.

Açıklamaya göre soruşturma, Türk Telekom ve TTNET'ten oluşan ekonomik bütünlüğün fiyat sıkıştırması uygulayarak toptan sabit genişbant internet hizmetleri pazarındaki hakim durumunu, TTNET aracılığı ile perakende sabit genişbant internet erişim hizmetleri pazarında düzenlenen kampanyalar yoluyla bu pazarda kötüye kullandığı iddiası üzerine başlatılan önaraştırma sonucunda açılmıştı.

Soruşturma safhasında maliyet ve karlılık analizleri yapılarak, düzenlenen kampanyalarda indirim, ücretsiz kullanım gibi faydalar sağlanan abonelerden bu faydalar nedeniyle katlanılan maliyetlerin karşılanıp karşılanmadığı incelendi. Bu kapsamda dikey bütünleşik teşebbüs yapısı, pazardaki konumu, ilgili pazardaki koşullar, rakip teşebbüslerin ve müşterilerin ve sağlayıcıların konumu, incelenen davranışın kapsamı ve süresi, fiili piyasa kapamayla ilgili deliller, dışlayıcı stratejiye dair doğrudan ya da dolaylı deliller dikkate alındı.

HAKİM DURUM KÖTÜYE KULLANILMADI

19 Aralık 2013 tarihinde Rekabet Kurulunca dosyanın müzakeresi sonucunda Türk Telekomünikasyon A.Ş. ve TTNET A.Ş.'den oluşan ekonomik bütünlüğün toptan sabit genişbant internet erişim hizmetleri pazarında hakim durumda bulunduğuna; söz konusu ekonomik bütünlük tarafından düzenlenen bazı kampanyaların maliyetlerini karşılayamadığına; mevcut durum itibarıyla söz konusu uygulamaların piyasadaki rekabeti kısıtlayıcı etkilere yol açmasının beklenmediği, bu nedenle ekonomik bütünlüğün "fiyat sıkıştırması" yoluyla 4054 sayılı Kanun'un 6. maddesi çerçevesinde hakim durumunu kötüye kullanmadığına karar verildi.

Açıklamaya göre Kurul, ayrıca ekonomik bütünlüğe görüş bildirilmesine de gerek gördü. Bu kapsamda kararda, Tivibu Ev hizmeti ve iptal engelleme içeren kampanyaların, ileride piyasa kapamaya yol açabileceği ve Tivibu Ev hizmeti içeren kampanyaların kampanya süresi bitiminden itibaren mevcut şartlarla yenilenmemesi hususlarında uyarıda bulunulmasına yer verildi.

Yargı yolu Ankara İdare Mahkemeleri olmak üzere kararın gerekçesi daha sonra tebliğ edilecek.