Dünya
01 Kas 2023 11:12 Son Güncelleme: 01 Kas 2023 11:18

Refah Sınır Kapısı açıldı! Yabancıların ve ağır yaralıların Gazze'den çıkmasına izin veriliyor

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları 26 gündür aralıksız devam ederken kentte 8 binden fazla masum insan can verdi. Binlerce yaralının durumu ise uygulanan abluka nedeniyle kritik. Gelişmeler dikkatle takip edilirken İsrail, Hamas ve Mısır Refah Sınır Kapısı'nın açılması konusunda anlaştı. Bugün yabancı pasaportlular ve ağır yaralı Gazzeliler Mısır'a tahliye ediliyor.

İsrail, Hamas ve Mısır, Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı'nın açılması için anlaşmaya vardı. Kapının açılmasıyla Gazze'deki ambulanslarla yaralılar Mısır'a sevk ediliyor. Anlaşmaya Gazze'deki yabancı pasaportlular da dahil.

YARALILARIN NAKLİ GÜNDEMDE
Mısır ve Gazze'yi birbirine bağlayan Refah Sınır Kapısı, Gazze'deki Filistinlilerin dünyaya açılan tek kapısı. ABD ve Katar'ın girişimiyle yapılan müzakerelerde yabancılar ve çifte pasaportlularla beraber sağlık durumu ağır olan Filistinliler de Mısır'a geçecek.

İLETİŞİM VE İNTERNET TAMAMEN KESİLDİ
Günlerdir İsrail'in bombardımana tuttuğu Gazze'de yeniden internet ve iletişim hizmetleri de kesildi. İsrail dün akşam Cibaliye Mülteci Kampı'nı bombalarken kentte yüzlerce insan hayatını kaybetti, birçok insan ise enkaz altında aranılıyor. İletişimin kesilmesiyle durum daha da kötü bir hal aldı. Filistin Telekomünikasyon Şirketi Paltel, sabaha karşı Gazze Şeridi'ndeki iletişimin ve internetin tamamen kesildiğini duyurdu. Şirketin, X platformunda yaptığı açıklamada, "Daha önce bağlanan uluslararası şebekenin yeniden kesilmesi nedeniyle Gazze Şeridi'nde tüm iletişim ve internet hizmetlerinin tamamen kesildiğini duyurmaktan üzüntü duyuyoruz." ifadesi kullanıldı.

DAHA ÖNCE DE KESİLMİŞTİ
Paltel şirketi, 27 Ekim'de İsrail saldırıları sonucu Gazze'de kesilen iletişim ve internet hizmetinin aşamalı olarak yeniden verildiğini duyurmuştu.

DÜN DE MÜLTECİ KAMPINI VURDULAR
İsrail ordusu dün akşam saatlerinde Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı'nı 6 ton bomba kullanarak vurdu. Gazze Sağlık Bakanlığı, hava saldırısında ilk belirlemelere göre en az 100 kişinin hayatını kaybettiğini, yüzlerce sivilin yaralandığını belirtti. Korkunç saldırının ardından açıklamalarda bulunan İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, bombardımanı Hamas komutanı İbrahim Biari'yi öldürmek için kendilerinin yaptığını ifade ederken, saldırıyla amaçlarına ulaştıklarını belirtti.