CineRadar
20 Şub 2014 21:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:57

Recep İvedik sanat sinemasına karşı!

Recep İvedik'in Survivor macerası da rekor kırabilecek mi yoksa seyirci bu kaba kahramandan sıkıldı mı? Bu hafta da Cineradar'ı okumadan sakın bilet almayın!

Gişe rekortmeni bir komedi filminin gösterime çıktığı haftalar genelde tenha olur. Bu defa da kural bozulmadı. 337 kopya ile gösterime çıkan Recep İvedik’lerin 4. Filminin karşısına sadece Reha Erdem’in Şarkı Söyleyen Kadınlar’ı (8 kopya) ve yine bir festival filmi olan Yasak Aşk (4 kopya) ile çıkabildi. Bu iki filmin seyircisi ile Recep İvedik filmlerinin meraklılarının aynı salonda rastlaşmak dışında da bir ortak özelliği yok. Yani birbirleriyle rekabet eden filmler değiller.

Recep İvedik yine bildiğiniz gibi... Geçtiğimiz günlerde galası yapıldı. Eleştirmenlerin çoğu filmden nefret etti ve ucuz-kaba komedi yapmakla suçladı ancak ayrıksı fikirler de yok değil. Star gazetesi sinema yazarı Serdar Akbıyık, 4. İvedik filminde çok güldüğünü ve bu filmin Eyvah Eyvah 3’ten daha iyi olduğunu iddia ediyor. Bakalım öyle mi?

Reha Erdem sinemaseverler tarafından çok sevilen bir isim ve modern Türk/iye sinemasının en başarılı sinemacılarından ancak Şarkı Söyleyen Kadınlar heyecandan çok hayal kırıklığı yarattı. Jin filminde sinemasal sorgulanmaya açık hale gelen Erdem’in bu filmi kredisini boşa harcamak olarak yorumlandı. Film çekimleri sebebiyle hayvanseverlerin de tepkisini çekti. Reha Erdem sinemasının takipçileri izlemeli ancak ben hala Korkuyorum Anne’de yarattığı sinemayı özlüyorum.

3 filmlik haftada bu kadar ahkam yeter diyip sizi haftanın filmleriyle başbaşa bırakıyorum. Sinemaya gidin, sinemasız kalmayın.

Recep İvedik 4 – Togan Gökbakar

Togan Gökbakar’ın yönettiği ve Şahan Gökbakar, İrfan Kangı, Barış Gül, Cem Korkmaz, ‘ın oynadığı Recep İvedik 4, 21 Şubat 2014’de Tiglon Film dağıtımıyla Çamaşırhane Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



İvedik’in İstanbul’da başlayan ve Maldivlerde ısssız bir adada katılacağı yarışmalardaki maceralarına kadar uzanan film, izleyicisine yine kahkaha garanti ediyor.

Şarkı Söyleyen Kadınlar – Reha Erdem

Reha Erdem’in yönettiği ve Binnur Kaya, Philip Arditti, Kevork Malikyan ile Deniz Hasgüler’in oynadığı Şarkı Söyleyen Kadınlar, 21 Şubat 2014’de M3 Film dağıtımıyla Atlantik Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



İstanbul’un adalarından birinde muhtemel bir deprem nedeniyle adayı boşaltma kararı alınmıştır. İnsanlar akın akın oradan ayrılırlar ancak küçük bir kesim bu karara uymayarak kalmakta ayak direr. Etrafta kıyamet arifesini andıran bir atmosfer hüküm sürerken geride kalanlar için hayat koşulları günden güne zorlaşacaktır.

Film, yaşamları farklı engellerle sıkıştırılmış bir grup kadının, inanç, cesaret ve enerji ile hayatın farklı boyutlarına yaptıkları heyecan verici insani serüvenlerine eşlik ediyor. Trajedilerini, isyan ve hayat şarkılarıyla dönüştüren bu kadınlar, bir türlü çıkamadığı çocukluğuyla erkekliğinde boğulan Adem’i elinden tutmalarıyla, insan olmanın eşsizliğini tattırıyorlar.

Yasak Aşk / Two Mothers – Anne Fontaine

Anne Fontaine’in yönettiği ve Robin Wright, Naomi Watts, Ben Mendelsohn ile Xavier Samuel’ın oynadığı Yasak Aşk (Two Mothers), 21 Şubat 2014′de M3 Film – Medyavizyon Film dağıtımıyla Medyavizyon Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Ummadıkları mutluluğu, geleneğin sınırlarını aşan ilişkilerde bulan çok yakın iki arkadaş hakkında duygusal ve kışkırtıcı bir dram olan ‘’Yasak Aşk’’da Naomi Watts ve Robin Wright dikkat çeken bir performans ortaya koyuyorlar. Yoldan sapmış bir aşkın öngörülemez öyküsü ve ebedi kadın dostluğunun yürekten bir kutsanışı olan ‘’Yasak Aşk’’, ünlü yönetmen Anne Fontaine’in yönettiği ilk İngilizce film olarak karşımıza çıkıyor.

Başka bir dünyaya aitmişçesine güzel bir Avustralya sahil kasabasında geçen ‘’Yasak Aşk’’ ; iki kadının bilinmez sulara dalışının izini sürerken, bir fabl atmosferi sunuyor.

Wattsve Wright hikâyenin fiziksel ve psikolojik bileşenleri ile korkusuzca bütünleşirken, oynadıkları karakterleri canlı hale getiren karmaşık duyguları ve güçlü tutkuları da başarıyla yakalıyorlar. Xavier Samuel ve James Frecheville’in güçlü performansları da Wattsve Wright’ı tamamlıyor. ‘’Yasak Aşk’’, aşkın, ailenin, ahlakın ve tutkunun karmaşıklığını keşfe çıkarken, sarhoş eden bir duygusallık saçıyor.

CİNERADAR köşesi sinema-TV eleştirmenimiz Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. / Filmlere ait künye bilgileri üstad Sadi Çilingir'e ait Sadibey.com sitesinden, izniyle alınmaktadır.