Gündem
06 Mar 2010 10:08 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:08

RECEP İVEDİK DE KURTARAMADI!..TÜRKİYE'NİN TURİZM DEVİ JOY BATTI!..

Türkiye'nin en büyük yerli otel zinciri olan, Recep İvedik'in çekildiği Joy Nashira'nın da sahibi Joy Group iflas etti.

İşletmesini üstlendiği 16 otel ve toplam 25 bin yatak kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük yerli otel zinciri markası Joy, uzun süredir hızlı büyümeye bağlı olarak içine girdiği finansal sıkıntıların yanı sıra TUI'yle ortaklık planları da suya düşünce kurtuluşu 'iflas erteleme'de buldu. 2009 sonuna kadar TUI ve First Choice'un birleşmesiyle ortaya çıkan TUI Travel PLC'yle yüzde 70 ortaklık yapmaya hazırlanan, bu yüzden borçlarını erteleyen Joy Group'un patronu Akın Yılmaz'ın işleri umduğu gibi gitmeyince Joy Otelleri kayyuma devredildi. Yılmaz'ın borç miktarının yaklaşık 20 milyon pound düzeyinde olduğu konuşulurken, işletmesini üstlendiği otellerin kiralarının büyük bölümünün TUI Travel PLC'den alınanlarla ödendiği, bu yüzden borcun ortalama 4-5 milyon pounda indiği ifade ediliyor.

Yaz sezonunun açılmasına kısa bir süre kala yaşanan bu durum karşısında Türkiye'deki 16 otelin nasıl işletileceğine yönelik belirsizlik sürse de İstanbul 12'nci Asliye Ticaret Mahkemesi'ne 'iflas erteleme talebi'nin olumlu karşılanması halinde Yılmaz'ın borçlarını yapılandırmaya çalışacağı, TUI'nin de otellerin işletmesini kurduğu şirket aracılığıyla Yılmaz'dan know-how ve personel desteği alarak yürüteceği belirtiliyor. Joy'u 'iflas erteleme talebi'ne götüren sürecin altında ise grubun sahibi Akın Yılmaz'ın TUI Travel PLC'yle yürüttüğü ortaklık görüşmelerini 2009 yılı sonunda tamamlamaya hazırlanırken yurtdışından gelen "Ortaklık olmayacak" açıklaması yatıyor.

2001'de Kiriş World'ün işletmesinin alınmasıyla sektörün konaklama tarafında hızlı bir büyüme atağına geçen Joy Group, TUI adına Akdeniz ve Ege'de birçok otelin işletmesini üstlenirken yabancılar bunun karşılığında yapılan anlaşmayla kiraların bedelini karşılama yolunu seçmiş. Yabancıların 'taşeronu' gibi nitelendirilecek bir iş anlaşması yürütülürken TUI'nin 2009 sonunda Joy Group'la ortaklık yapması kararlaştırılmış.

Ortaklığın yapılacağına güvenen ve kış sezonunda 'açık pozisyon'da kalan yani önceden ödeme alarak 'oda' satan ama yeterli talebi alamadığı için yükümlülükleri artan Yılmaz'ın 'borç sarmalı'ndan çıkamadığı ve ortaklığa güvenerek ertelediği borçları nedeniyle zor durumda kaldığı belirtildi.

Kiriş World'le işe başladı en büyükler arasına girdi

20 yıldır turizm sektörünün içinde bulunan Akın Yılmaz'ın geçmişinde seyahat acentacılığı da bulunuyor. Kiriş World'ün işletmesini üstlenerek konaklama alanında büyümeye başlayan Akın Yılmaz'ın Joy Grubu, World's Largest Hotel Companies tarafından 300 otel arasında 115'inci sırada gösterildi. Yaşanan durumun bir 'iflas' olmadığına dikkat çeken grubun avukatı Servet Açıkalın da TUI'yle yapılacak ortaklığın sonuçlanmamasının kendilerini zor durumda bıraktığını açıkladı. Açıkalın, bu sıkıntıların aşılacağını söyleyerek herkesten sabırlı olmalarını istedi.

iFLAS ERTELEME NEDİR?

İcra İflas Kanunu'nun 179'uncu maddesi ödeme güçlüğü çeken şirket ve şahıslara iflas erteleme hakkı veriyor. Mahkemece borçlunun menkul, gayrimenkul, mevduatları, hak ve alacaklarına konulmuş veya konulacak hacizler 2 yıla kadar durduruluyor.

Recep İvedik filmi otelinde çekildi

Joy Grup bünyesindeki oteller aynı zamanda sinema dünyasına da evsahipliği yaptı. Şahan Gökbakar'ın başrolünü oynadığı Recep İvedik filmi, Antalya Joy Nashira Otel'de çekildi. Hatta bu film sayesinde Türk tatilcilerin otelin rezervasyonlarında artış yarattığı belirtilmişti.

Bu ticari bir sorun otelleri açık tutacak bulunur

Joy Group'la ilgili yaşanan gelişmeler yorumayan Akdeniz Otelciler Birliği (AKTOB) KTOB Başkanı Sururi Çorabatır, bunun iki şirket arasındaki 'ticari' bir sorun olduğuna, Antalya'yı ve Türk turizmini etkileyecek olumsuz bir durumun olmadığına dikkat çekti. Antalya turizminde 2010 sezonunda da hedefleri doğrultusunda bu yıl yüzde 8-9 büyüme beklentisinin olduğunu vurgulayan Çorabatır, "Bu iki şirketin arasında çözeceği bir olay. Türk turizmini bağlamıyor. Otellerin hiçbiri ne kapanır ne boş kalır. 2010 sezonunda turistlere en iyi hizmet verecek şekilde işletecek biri bulunur" dedi.