Medya
02 Şub 2015 12:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:01

Rasim Ozan Kütahyalı herkesi Yaşar Kemal'in cenazesine çağırdı!

Sabah gazetesi yazarı Rasim Ozan Kütahyalı, “Yaşar Kemal hepimizi birleştirmeli” başlıklı yazı kaleme alarak tedavi altında olan Yaşar Kemal’in çok yakında yaşamını yitireceğini iddia etti.

Sabah gazetesi yazarı Rasim Ozan Kütahyalı, “Yaşar Kemal hepimizi birleştirmeli” başlıklı yazı kaleme alarak tedavi altında olan Yaşar Kemal’in çok yakında yaşamını yitireceğini iddia etti ve bir cenaze töreni tasarladı! Halen hayatta olan dünyaca ünlü edebiyatçının cenaze töreninin hazırlıklarına başlandığını öne süren Kütahyalı’nın yazısı tepki çekti.

Yaşar Kemal yaşarken cenaze törenini yazan Kütahyalı, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş o cenazede beraber saf tutmalı. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel de orada olmalı” dedi.

İşte Kütahyalı’nın yazısı:

Çağdaş Türk edebiyatının yaşayan en büyük romancılarından olan Yaşar Kemal'in durumunun ağırlaştığını gazetelerden okuyoruz. Dün aile dostlarımızla öğle yemeğine gittiğimiz mekânda Yaşar Kemal'in yakın dostu Zülfü Livaneli ile karşılaştım. Livaneli'ye hemen büyük ustanın son durumunu sordum. O da anlattı. Elbette çıkmayan candan ümit kesilmez denebilir ama Yaşar Kemal'in vefat haberini her an alabileceğimizi anladım. Yaşar Kemal çok yakında aramızda olmayacak.

***

Zaten Yaşar Kemal'in yakın dostları ve sevenleri çoktan cenaze töreninin hazırlıklarına başlamış. Eminim ki büyük romancımıza yakışır bir tören olacaktır. Kültür Bakanı Ömer Çelik'in de bu süreçle yakından ilgilendiğini söyledi bana Zülfü Bey. Yazının başlığında belirttiğim gibi Türk edebiyatının bu dev isminin cenazesi bu kutuplaşma ortamında hepimizi birleştiren bir büyük olay olmalı. Çünkü Yaşar Kemal bu ülkede yaşayan 77 milyonun ortak değeridir. Asla belli bir kesimin sahip çıkıp öbürünün dışladığı bir adam olamaz Yaşar Kemal. Orhan Pamuk'un bayrağı devraldığı 90'ların ikinci yarısına kadar Türkiye'nin yurtdışında en çok tanınan ve okunan edebiyat adamı Yaşar Kemal'di. Çoğu yabancı için Türk romancısı deyince akla gelen tek isim Yaşar Kemal'di. 1950'lerden bugüne de hem ülkemizde hem de yurtdışında edebi gücünü ve itibarını hep korudu.

***

Son bir yıl içinde arada bir Çengelköy'de bir Boğaziçi lokantasında öğle vakitleri büyük ustayı görürdüm. Genelde lokantanın en tenha olduğu hafta içi öğlelerini tercih ederdi. Denizin tam kıyısında bir masaya oturur uzun uzun Boğaziçi'ni seyrederdi. Lokantanın aşçısı Cemil Usta diye bilinen Cemil Balcı'yı çok severdi. Ağır ağır yemeğini yerdi. Ben de en çok o tenha vakitleri sevdiğimden birkaç kez karşılaştım büyük romancıyla. Artık yorgundu. Belli ki hayatının son dönemecinde olduğunu biliyordu.

***

Yaşar Kemal'in cenazesi tüm Türkiye'yi birleştirmeli. 77 milyonu temsil eden her sosyal ve siyasal kesimin önderi orada olmalı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş o cenazede beraber saf tutmalı. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel de orada olmalı. Devletin diğer tepe birimleri de... Ben şahsen hem Cumhurbaşkanı hem Başbakan'ın o törende olacağına eminim. Yaşar Kemal'in en yakın dostlarından Livaneli'ye cenaze törenine siyasi kavgaların ve protestoların yansıyıp yansımayacağını da sordum. Asla böyle bir şeyin olacağına inanmadığını ve olmaması gerektiğini söyledi. Livaneli de Yaşar Kemal'in tüm Türkiye'yi birleştiren ortak bir değer olarak bu dünyadan uğurlanmasını isteyen bir tavırdaydı.

***

Umuyorum büyük edebiyatçımız tarihe geçen büyük bir törenle uğurlanır. Dünyaca ünlü romancımızı sağcı, solcu, laik, dindar, Türk, Kürt, Alevi, Sünni demeden bir ortak değerimiz olarak sahiplenmeyi başaracağımıza inanıyorum.