Ekonomi
05 Mar 2024 16:13 Son Güncelleme: 05 Mar 2024 16:18

Ramazan öncesi etin fiyatını ikiye katladı!

Ramazan öncesi marketlerde denetimler sıklaştı. Malatya kayısısının fiyatını görenler gözlerine inanamadı. Kayısı fiyatları, market raflarındaki fiyatı peş peşe zamlarla gündem olan kırmızı eti solladı.

Malatya kayısının fiyatı, serbest piyasada kırmızı et fiyatlarını ikiye katladı. Kuru kayısı fiyatlarında kısmi bir artışın söz konusu olduğunu aktaran Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, ham madde fiyatları ile işletme giderlerinin bir araya gelmesinden sonra market fiyatlarında çok ciddi bir fark olduğunu aktardı.

Dünyadaki kuru kayısı üretiminin yüzde 85'ini karşılayan Malatya'da çiftçiler yeni sezon hazırlıklarına başlarken, kentte kilogramı 180 ile 200 TL arasında alıcı bulan kuru kayısı serbest piyasada et fiyatlarını ikiye katlayarak bin TL’ye kadar ulaştı.

“ZOR DURUMDAYIZ”

Özcan, "Kuru kayısı fiyatlarında kısmi bir fiyat artışı olduğu doğru. Ağustos ayından bu zamana kadar yüzde 20’lik bir fiyat artışı yaşanıyor. Marketlerdeki fiyatlara bakıldığı zaman ham madde fiyatları ile işletme giderlerinin bir araya getirilmesinin ardından çok ciddi bir farkın olduğunu görüyoruz. Üretim maliyetleri üreticinin ürünü aracı kurumlara devrettiği fiyat ile işletme giderlerinin üzerine eklenerek nerdeyse üç katı fiyata marketlerde satışlar gerçekleşiyor. Bu durum tüketiciyi zor durumda bırakıyor. Dolayısıyla tüketici bu rakamlara ürünü alamıyor. Kuru meyve grubunda çok ciddi anlamda zor durumdayız” dedi.

Bazı alışveriş merkezleri ve marketlerde bir kilogram kuru kayısının 800 ile 1000 TL’den satışına sunulduğunu ifade eden Özcan, denetim yapılması gerektiğini vurguladı.