Gündem
18 Şub 2014 15:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:57

Radikal'den internet sansürüne karşı kampanya

Radikal gazetesi TİB'e 4 saate yayın durdurma yetkisi veren yeni internet düzenlemesine karşı çarpıcı bir kampanya başlattı.

Radikal gazetesi sansür iddialarına konu olan internet düzenlemesine dair çarpıcı bir kampanya başlattı.

"BU HABER 4 SAAT İÇİNDE SİLİNECEK!"

Radikal'in internet sitesi "bu haber 4 saat içinde silinecek" sloganıyla başlattığı kampanyada Cumhurbaşkanı Abdüllah Gül'ün yasayı veto etmesini talep ediyor. Sitenin manşetinde yer alan kronometreli ve "4 saat logolu" haberler yeni yasa ile TİB'in 4 saatte içerik engelleme yetkisine işaret ediyor.

TİB'İN 4 SAATTE YAYIN DURDURMA YETKİSİ

Gazetenin tepe ismi Eyüp Can, kampanyayı anlattığı yazısında "Pek yakında Türkiye’de tıpkı ‘Görevimiz Tehlike’deki gibi yeni bir repliğimiz olacak: “Bu haber 4 saat sonra TİB tarafından yok edilecek!" dedi. TİB Başkanı’na yargı kararı gerekmeksizin 4 saat içinde yayın durdurma yetkisi verildiğini hatırlatan Eyüp Can

İşte Can'ın yazısındaki ilgili bölüm:

Bu haber 4 saat sonra kendi kendisini yok edecek!
Siz de benim gibi TRT dizileri ile büyümüş kuşaktansanız Görevimiz Tehlike dizisinin o meşhur repliğini çok iyi hatırlarsınız: “Bu mesaj 5 saniye içinde kendi kendisini yok edecek.”
Hatırlayın, hemen her bölümün başında ‘özel time’ bir video kasetle kendilerinden beklenen ‘imkânsız görev’ anlatılır ve kasetin sonunda o meşhur replik devreye girerdi.
Pek yakında Türkiye’de tıpkı ‘Görevimiz Tehlike’deki gibi yeni bir repliğimiz olacak: “Bu haber 4 saat sonra TİB tarafından yok edilecek!”
Neden mi? Anlatayım…

* * *

Yeni internet yasası geçen hafta alelacele Meclis’ten geçti.
Şimdi imzalaması için Cumhurbaşkanı’nın önünde.
Eğer Abdullah Gül yeni yasayı olduğu gibi imzalarsa Türkiye’de internet kullanıcıları şöyle bir durumla karşı karşıya kalacak: “Bu haber 4. saatin sonunda silinmiştir.”
Aslında bu, konuyu gözünüzün önünde daha iyi canlandırasınız diye bugünden itibaren radikal.com.tr’de bizim başlattığımız bir kampanya…
Uygulamada böyle bir uyarı bile olmayacak.
Yeni yasaya göre yargı kararı gerekmeden ‘içeriği sakıncalı bulunan’ internet siteleri 4 saat içinde kapatılabilecek.
Özel hayatın gizliliğinin ihlali gerekçesiyle şikâyet bile olmaksızın doğrudan Telekomünikasyon İletişim Başkanı’nın (TİB) emriyle internet yayınları durdurulabilecek.

* * *

Nasıl olacağını anlamanız için bugün radikal.com.tr’de 4 saat logolu herhangi bir haberi tıklamanız yeterli.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yeni yasa ile ilgili “Birkaç konuda sorun var, onları çözmeye çalışıyoruz” demişti.
Gerçekten de öyle…
Teknik detaya girmeyeceğim ama Meclis’ten geçen yeni yasanın iki temel sorunu var.
Bir, TİB Başkanı’na yargı kararı gerekmeksizin 4 saat içinde yayın durdurma yetkisi.
İki, yine mahkeme kararı gerekmeksizin iki yıllık trafik bilgisi.
Kimse internetin düzenlenmesine, özel hayat gizliliğinin korunmasına karşı değil.
Sorun, bu düzenlemenin ‘keyfi ve yasakçı bir kafa’ ile yapılıp yapılmaması.
Hükümet, bir yönetmelikle internet kullanıcılarının fişlenmesine yol açabilecek iki yıllık trafik bilgisini bir yönetmelikle mahkeme kararına bağlayacağını açıkladı.
Yetmez ama bu elbette olumlu bir adım.
Fakat TİB Başkanı’nın mahkeme kararı olmadan 4 saat içinde istediği yayına müdahale etme yetkisi alması hiçbir şekilde izah da edilemez kabul de.

EYÜP CAN YAZILARI

Radikal'in başlattığı 'Radikal haberleri neden 4 saatte siliniyor?' kampanyanın açıklama metnini http://www.radikal.com.tr/4saat sitesinden yayınladı. Açıklama metni şöyle:

"6 Şubat 2014 tarihinde TBMM'den geçen yasa yürürlüğe girdiğinde, yargı kararı gerekmeden 'içeriği sakıncalı bulunan' internet siteleri 4 saat içinde kapatılabilecek.

Özel hayatın gizliliğinin ihlali gerekçesiyle şikayet bile olmaksızın doğrudan Telekomünikasyon İletişim Başkanı'nın (TİB) emriyle internet yayınları durdurulabilecek.

Her türlü haber, blog yazısı, bilgi ve özgür düşünce, "uygunsuz" bulunduğu taktirde, yalnızca 4 saat içinde silinecek.

Radikal, bu konuya dikkat çekmek için bir kampanya başlattı. Amacımız yasa Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa nelerle karşılaşabileceğimize ışık tutmak.

Radikal.com.tr ana sayfasından, Facebook ve Twitter hesaplarından başlattığımız #4saat projesi ile bu sürecin altını çiziyoruz.

Bazı haberleri, fotoğrafları, köşe yazılarını ve tweet'leri, 4. saatin sonunda siliyoruz.

Temennimiz, çok geç olmadan gerekli tedbirler alınsın ve Türkiye özgürlüklerin kısıtlandığı ortama hiç girmesin."