Gündem
29 Kas 2010 11:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:50

RADİKAL YAZARINDAN AYDIN DOĞAN'A ÇAĞRI! ''GAZETELERİ YABANCIYA SATMA!''

Siyasetçi, araştırmacı ve köşe yazarı Tarhan Erdem, bugün CNN Türk'te Medya Mahallesine katıldı ve medyadaki yabancı sermaye artışını eleştirdi...

Siyasetçi, araştırmacı ve Radikal gazetesi köşe yazarı Tarhan Erdem, bugün CNN Türk’te Ayşenur Arslan’ın hazırlayıp sunduğu Medya Mahallesi’nde gündemi ve medya siyaset ilişkilerini yorumladı.

Medyanın siyaseti bir dönem dizayn etmeye çalıştığını, şimdi de tam tersine siyasetin medyayı dizayn etmeyi hedeflediğini ama her ikisininde birbirinden kötü olduğunu söyleyen Erdem, medyaya yabancı sermayenin girmesini de ilginç bir gerekçe ile eleştirdi.

Ayşenur Arslan’ın "Siyasetçisiniz, milletvekilliği yaptınız, CHP yönetiminde buldunuz...  Medya mahallesindesiniz, köşe yazıyorsunuz. Araştırmacı ve toplumun nabzını tutan bir isimsiniz. Bu üç sıfat ile birlikte Türkiye’nin gündemini takip edince siyaseti yeniden dizayn ediliyor gibi görünüyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz bunu" şeklindeki sorusunu Tarhan Erdem şöyle yanıtladı:

TÜRKİYE DEĞİŞİYOR MEDYA DA ÖYLE

"Türkiye değişiyor. O değişirken medya da değişiyor. Buna uymayan medya da başka türlü değişecek. Geçmişte medya hükümeti, siyaseti dizayn etmeye çalışıyordu, şimdi de siyaset medyayı dizayn etmeye çalışıyor. Bunlar başarısız olacaktır. Fakat Türkiye’nin 15-20 sene önceki kadar serbest bir gazete portföyüne sahip olmadığını, ikiye bölünmüş bir imgeye sahip olunduğunu görmememek mümkün değil.

YABANCI SERMAYENİN GİRMESİNE KARŞIYIM

Bir iki yasanın değişmesi lazım. Ben yabancıların daha çok girdiğini düşünüyorum. Ayıklamak değil ama etkilerini azaltmak lazım. Yabancı sermayenin girişinden ben rahatsızım.


BELKİ YAŞLI VE MİLLİYETÇİYİM DİYE AMA...

Aydın Bey gazetelerin bir kısmını satmak istiyormuş. Bu parayı verecek çok isim yok Türkiye’de. O paraya sahip olanlar da gazete işine girmek istemiyor hükümetin yaptıkları yüzünden. Bu durumda yabancıların satın almasının önlenmesi lazım. Ben bundan korkuyorum. Belki yaşlı ve milliyetçi olduğum için. Ama ben ürküyorum.

Ayşenur Arslan’ın "Aydın bey’e söylediniz mi bu kanaatinizi?" sorusuna ise verdiği yanıt şöyle:

"Evet eskiden beri ben böyle düşünüyorum. Bilir yani bu kanaatimi.
Gazete ayrı bir meslek. Gazete ile diğer işlerin beraber yürütülmesinin zor olduğu ortada. İsim zikretmeye gerek yok ama bir fikir zenginliği yok gazetelerimizde.


YAZARKEN KORKMUYORUM

Arslan, İsmet Berkan’ın Medya Mahallesi programında yazı yazarken kimi zaman korkuya kapıldığını söylediğini hatırlatınca, Erdem şunları kaydetti:

"Benim korkum yok. Yazarken korkmuyorum. Aydın Bey’e yapılan çok açık. Bunun öyle mi böyle mi denecek bir durumu yok. Hükümetin emri ile tesiri ile baskı yapılıyor. Kimse de çıkıp hayır böyle bir şey yok demiyor. Beni asıl hayrete düşüren bu durum."