Gündem
09 Oca 2014 14:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:52

Radikal muhabirine açılan soruşturmada karar!

Ergenekon sanığı Semih Tufan Gülaltay ve Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) şikayeti üzerine İsmail Saymaz hakkında açılan soruşturmada karar açıklandı.

Basın Savcısı Nurten Altınok, “Eleştirinin, toplumu irkiltmesi ve yanılgıları çarpıcı biçimde ortaya koyabilmesi için yapılması ve bir ölçüde saldırıyı içermesi doğaldır. Onurları ve saygınlıkları örselenecek kadar şiddetli olsa bile eğer eleştiri hakkının kullanılması söz konusu ise suçu hukuka aykırılık ögesi oluşmayacaktır” dedi.

Radikal muhabiri İsmail Saymaz, geçen yıl 12 Ağustos’ta Skytürk TV’de Hilmi Hacaloğlu’nun sunduğu “Şimdi Söz Sizde” adlı programa katıldı. Ergenekon Davası’nın tartışıldığı programda Saymaz, Türk İntikam Tugayı (TİT) kurucusu ve Ergenekon sanığı Semih Tufan Gülaltay’ın Yozgat Cezaevi’nde yatarken Tuncay Güney’i Veli Küçük adına ziyaret ettiğini hatırlattı. Saymaz ayrıca, Gülaltay’ın “Fethullah Müslüman Mı?” adlı kitabında da 28 Şubat’ı övdüğünü anlattı.
Bunun üzerine Gülaltay, hem Saymaz hem de programı sunan Hacaloğlu hakkında iftira ve yargılamayı etkilemeye teşebbüs iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. İstanbul Basın Savcısı Nurten Altınok, yürüttüğü soruşturmanın ardından, kovuşturmaya yer olmadığına hükmetti.

Saymaz’ın verdiği bilgileri eleştiri sınırları içinde kaldığını kaydeden Savcı Altınok, şöyle dedi:
“Demokratik toplumlarda varlığı tartışmasız kabul edilen eleştiri yapma hakkı anayasada kişinin hak ve ödevleri başlığı altında yer alan düşünce açıklama ve yayma hürriyetinin bir parçası ve uzantısı olup AİHM ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun kararlarında değinildiği gibi, eleştirinin, ancak toplumu irkiltmesi ve yanılgıları çarpıcı bir biçimde ortaya koyabilmesi için yapılması ve bir ölçüde saldırıyı içermesi doğaldır. Bunun sonucu olarak onurları ve saygınlıkları örselenecek kadar şiddetli olsa bile eğer eleştiri hakkının kullanılması söz konusu ise suçu hukuka aykırılık ögesi oluşmayacaktır.”

Saymaz hakkındaki bir diğer şikayet de, Büyük Birlik Partisi (BBP) eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun oğlu Furkan Yazıcıoğlu ve BBP Genel Sekreteri Üzeyir Tunç tarafından yapılmıştı. Geçen yıl 18 Eylül ’de Skytürk’te katıldığı programda Muhsin Yazıcıoğlu hakkındaki sözleri nedeniyle hakaret ile suçlanan Saymaz için, yine aynı gerekçeyle takipsizlik kararı verildi.

Radikal