Gündem
24 Ağu 2023 19:12 Son Güncelleme: 24 Ağu 2023 19:41

Putin'den Wagner lideri Prigojin'in ölümünün ardından ilk sözler

Rus paralı asker gurubu Wagner'in lideri Prigojin’in içinde bulunduğu uçak, dün Rusya'nın başkenti Moskova'da düştü. Dünyada yankı uyandıran haber sonrasında birçok iddia ortaya atıldı. Bunlardan biri de uçağın Rusya tarafından füzeyle düşürüldüğü iddiasıydı. ABD'den konuyla ilgili çarpıcı bir açıklama geldi. Öte yandan Putin, Prigojin için başsağlığı mesajı yayımladı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin, Rusya'nın Wagner kamplarını bombaladığı iddiasıyla bir isyan hareketi başlatmıştı. Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'nı sorumlu tutan Prigojin'e bağlı Wagner askerleri, Moskova'ya doğru harekete geçmişti. Daha sonra Putin ve Prigojin arasında varılan anlaşma sonrası Wagner, Rus topraklarını terk ederek Belarus'a yerleşmişti.

Dün Wagner'e ait 2 uçaktan biri Moskova’dan St. Petersburg'a uçtuğu sırada bilinmeyen bir nedenle düştü. Düşen uçakta olduğu belirlenen Evgeny Prigojin'in hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Düşen uçak sonrası birçok iddia ortaya atıldı. Gündemde olan ise uçağın Rusya topraklarından fırlatılan bir füzeyle düşürüldüğüydü.

ABD'li yetkililer, isimlerinin açıklanmaması koşuluyla yaptıkları açıklamada, ABD’nin Prigojin’ini taşıyan uçağın Rusya topraklarından ateşlenen karadan havaya füze ile düşürüldüğünü inandığını belirtti. Yetkililer, bilgilerin henüz ön hazırlık niteliğinde olduğunu ve inceleme aşamasında olduğunu vurguladı.

PUTİN'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Öte yandan Putin, Prigojin'in ailesine bir başsağlığı mesajı gönderdi. Mesajda Putin, "Prigojin'i 90'lı yıllardan beri tanıyorum. Prigojin yetenekli bir iş insanıydı. Araştırmacıların açıklamalarını bekliyoruz. Bilirkişi raporu zaman alır. Prigojin kaderi karmaşık ama yetenekli bir adamdı ve hayatında ciddi hataları vardı." dedi.