Dünya
30 Eyl 2022 15:28 Son Güncelleme: 30 Eyl 2022 16:14

Putin, Ukrayna'daki dört bölgenin ilhakını açıkladı: "Bu bölgedekiler Rusya vatandaşı oldu"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'Rusya'da dört yeni bölge var' açıklamasında bulundu.

Ukrayna topraklarının yüzde 15’ini oluşturan dört bölgede ilhak referandumlarının ardından Kremlin’de ilhakın resmileştiği bir tören düzenlendi. Donetsk Luhansk Zaporijya ve Herson'un Rusya'ya katıldığını duyuran Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, buradaki sakinlerin artık "Rusya vatandaşı" olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’un Rusya’ya katılması için gerekli belgeyi imzalamadan önce konuşma yaptı. 

Ukrayna'nın yüzde 15'ini oluşturan dört bölgenin sakinlerinin artık "Rusya vatandaşı" olduğunu söyleyen Putin, Kiev yönetimine "derhal silah bırakmasını ve müzakere masasına dönmesini" söyledi. Putin, müzakerelerde ilhak edilen dört bilginin tartışma konusu olmayacağını vurguladı. 

Putin'in konuşmasının ardından ayrılıkçı yönetimlerin liderleri ve Vladimir Putin, ilhakı resmileştirecek belgeleri imzaladı.

Putin, yaptığı konuşmadan öne çıkan ifadeler şöyle:

“Eminim Duma bu dört farklı bölgenin Rusya Federasyonu’nun bir parçası olduğunu kabul edecektir çünkü bu milyonlarca insanın iradesi"

"Luhansk, Donetsk, Herson bölgesi kararını verdi ve bu sonuçlar kabul edilecektir. Dört yeni bölge kararını verdi çünkü bu milyonların çok açık bir tercihidir. Tabii ki çok haklı bir şekilde bu onların hakkı. Bu BM'nin 1. maddesinde yazar, kendi kaderini tayin etme hakkı."

1Bizim nesillerimiz her zaman doğru için savaşmışlardır. Bizim büyük büyük babalarımız hep vatansever bir şekilde ülkeleri için savaştılar. Ukrayna'daki Nazi yapılanmasına karşı yapılanmayı izlediniz.

"Bu insanlar ortak gelecek için oy verdiler, o bölgelerde yaşayan herkes 91'de ayrılan insanlar, yeniden milli birliğimiz için tercih kullandılar. Devrimden sonra bizi bölen sınırlar vardı, 91'deki referanduma rağmen bizim büyük ülkemizi parçaladılar ve bunu sanki bir gerçek gibi sundular insanlara. Bunun artık bir önemi yok Sovyetler Birliği artık yok ve bugünkü Rusya'nın buna ihtiyacı yok. Milyonların tercihinden daha önemli bir karar yok. Tekrar hakiki, tarihsel anavatanlarına dönmek istediler."

"Eşit haklarla yaşamak ve kendi geleceklerini tayin etmek, bu insanların Birleşmiş Milletler Şartı’nda da yazılı olan haklarıdır"

"Kiev yönetiminin beni dinlemesini istiyorum. Batılı müttefikleri de beni dinlesin. Bu bölgelerin vatandaşları sonsuza kadar Rusya vatandaşı oldu. Biz onları koruyacağız."

"Kiev rejimine askeri faaliyetlerini derhal durdurma ve müzakere masasına dönme çağrısını yapıyorum"

"NATO'yu genişletmeme sözleri çöpe dönüştü. Sözlerini yalanlara çevirdiler. Her anlaşmayı bozdular. Çifte standartlar var. Bu çifte standartlar ancak aptal insanlar için uygulanıyor. Rusya bu saçma yasalara kanmayacak."

"Batılı elitler hep aynı oldu. Onlar sömürgeciler. Hiçbir zaman bu tür ırkçılığı ve şu an kendini gösteren ‘Rusfobi’yi kabul etmeyeceğiz."

"Ukrayna’nın tahılı nereye gidiyor? Avrupa’ya gidiyor. Yalnızca yüzde beşi yoksul ülkelere gidiyor. Bunlar Batı yalanları. Batı, bu insanların trajedisini devletleri zayıflatmak için kullanıyor."

KİEV VE BATI, İLHAK REFERANDUMUNU TANIMIYOR

Ukrayna’daki dört bölgede bulunan ayrılıkçı güçler, 23 Eylül’de bir referandum düzenlemişti.

Batı ülkeleri ve Kiev söz konusu referandumların “yasa dışı” ve “uluslararası hukuka aykırı” olduğunu belirterek sonucu tanımadıklarını belirtiyor.

Moskova ise dört bölgenin Rusya’ya katılması üzerine buralara yönelik saldırıların “Rusya’ya yönelik saldırı” olacağını belirtiyor.

Rusya, 2014 yılında Ukrayna'da Kırım'ı ilhak etmişti.

 

ETİKETLER
#Rusya #Vladimir Putin