Dünya
26 Şub 2022 19:59 Son Güncelleme: 26 Şub 2022 20:03

Putin orduya ‘Topyekün saldırın’ emri verdi!

Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'in müzakereyi reddetmesi üzerine tüm birliklere bütün istikametlerde saldırıya geçme emri verildiğini açıkladı.

Rusya’nın Ukrayna işgalinin üçüncü gününde gerilim yeniden tırmandı. Kremlin ve Ukrayna’dan olası müzakerelerle ilgili birbirine zıt açıklamalar gelmesinin ardından Rusya’dan yeni bir açıklama geldi.

ORDUYA İLERLEME EMRİ VERİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; Cuma günü orduya durun talimatı veren Rus lider Putin, müzakerelerden bir sonuç çıkmaması üzerine ‘Topyekün saldırın' talimatı verdi.

 Rus Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise yaptığı açıklamada, Ukrayna müzakere sürecini yürütmeyi reddetmesinin ardından Rus birliklerine operasyon planları doğrultusunda tüm yönlerden taarruza devam etmeleri yolunda emir verildiğini açıkladı.

 SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UZATILDI

 Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken başkent Kiev’de de gerginlik devam ediyor.

 Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko tarafından yapılan açıklamada, Rus askerlerinin kente girişi ihtimaline karşı sokağa çıkma yasağının pazartesiye kadar uzatıldığı açıklandı.

 Kiev halkının araç kullanmaları da yasaklanırken, “Sokağa çıkma yasağı sırasında sokakta bulunanlar sabotajcı olarak değerlendirilecektir” denildi. Hava saldırısına ilişkin alarmların çalınması durumunda en yakın sığınaklara geçilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, “Metrolar, sığınak olarak kullanılacak” ifadelerine yer verildi.

 DONETSK TEKRAR YOĞUN TOP ATEŞİ ALTINDA

 Sputnik muhabirinin aktardığına göre, Donetsk tekrar yoğun ve şiddetli top ateşine maruz kaldı.

 Donetsk'e yönelik yoğun ve şiddetli top atışlarının tekrar başladığı, kentin içinde bulunduğu koşullar nedeniyle saldırının yönünün belirlenmesinin zor olduğu kaydedildi.

 ÖLÜ VE YARALILAR VAR

 Son 2 günde Donetsk’in dış mahalleleri Kirovskiy ve Kievskiy'in yoğun saldırılara maruz kaldığı, ölü ve yaralılar olduğu belirtildi.

 BÜYÜKELÇİLİKTEN BİR ÇAĞRI DAHA

 Ukrayna Büyükelçiliği sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Zmiiniy Adamızı kahramanca savunan sınır muhafızlarının hala hayatta olması ihtimali var. İnşallah öyledir. Dünya ise egemen bir devletin sınır muhafızlarının haince vurulması olayına, Rus gemilerine sularını kapatarak en güçlü cevabı verebilir” ifadelerini kullandı.

 UKRAYNA’DAN MÜZAKERE AÇIKLAMASI GELMİŞTİ

 Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarından sonra Moskova ve Kiev tarafı dün müzakere masasına oturabileceklerini açıklarken, Rusya müzakerenin adresini Minsk olarak göstermişti.

 Bugün Rusya, Kiev'in müzakereleri reddettiğini belirtirken, Ukrayna'dan bu konuya dair açıklama gelmişti.

 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Danışmanı Oleksiy Arestovich yaptığı açıklamada, “Rus tarafının aracılar ile sunduğu müzakere koşulları bizim için kabul edilemezdi. Bu bizi teslim olmaya zorlamak için bir girişimdi. Kendilerine muhtemel barış anlaşmasının şartlarının, Türkiye'de mümkün olduğunu işaret ettik” ifadeleri kullanılmıştı.

 UKRAYNA LİDERİ, PUTİN'E ÇAĞRI YAPMIŞTI

 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i müzakere masasına çağırmış, Çin devlet televizyonu CCTV de, Putin’in Çin lideri Şi Cinping’le gerçekleştirdiği görüşmede Ukrayna ile üst düzey bir görüşme gerçekleştirmeye istekli olduğunu söylediğini duyurmuştu.

 Kremlin sözcüsü Peskov da, dün yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna'yla görüşmeler için Belarus'un başkenti Minsk'e heyet göndermeye hazır olduğunu belirtmişti.