Kültür Sanat
05 Mayıs 2020 15:12 Son Güncelleme: 05 Mayıs 2020 15:15

Pulitzer, ‘oturma odası’ndan sahiplerini buldu

Gazetecilik, edebiyat ve müzik alanında en iyilerin ödüllendirildiği Pulitzer Ödülleri, bu yıl video yayını ile duyuruldu. Üç dalda ödül kazanan New York Times, ödüllere damga vurdu

Gazetecilik, edebiyat ve müzik alanında en iyilerin ödüllendirildiği Pulitzer Ödülleri'nin kazananlar, bu yıl tarihinde ilk kez video yayınıyla duyuruldu.

Dünyanın en prestijli ödüllerinden kabul edilen Pulitzer Ödülleri, dün sahiplerini buldu. Columbia Üniversitesi tarafından gazetecilik, edebiyat ve müzik gibi alanlarda verilen Pulitzer Ödülleri, her yıl New York’ta düzenlenen törenle sahiplerine ulaştırılırken, bu yıl corona virüs tedbirleri nedeniyle tarihinde ilk kez video yayınıyla açıklandı. Kazanan isimleri, Pulitzer Ödülleri Yönetim Kurulu'nun idarecisi Dana Canedy, evinin oturma odasından yaptığı YouTube canlı yayınıyla açıkladı.

Bu yıl Pulitzer’de bir ilk daha yaşandı ve multimedyanın sektörde artan önemini yansıtan yeni bir sesli haber kategorisi eklendi. Habercilik alanındaki en iyilerin ödüllendirildiği Pulitzer Ödülleri’nde The New York Times üç ödül kazandı.

New York Times; "araştırmacı gazetecilik", "uluslararası habercilik" ve "yorum" kategorilerinde ödüle layık görüldü.

Jüri, ulusal habercilik kategorisinde hem Seattle Times hem de ProPublica'dan gazetecileri ödüle layık görürken "açıklayıcı habercilik" dalında Washington Post ekibi ödüllendirildi.

"Son dakika haberi" kategorisinde ödülün sahibi Kentucky merkezli Courier-Journal gazetesinin ekibi olurken yerel habercilik dalında da Baltimore Sun ekibi ödüllendirildi.

"Sıcak gelişme fotoğrafı" dalında Hong Kong protestolarındaki performansından ötürü Reuters fotomuhabirleri topluca ödüllendirildi. Associated Press de fotoğrafçılık kategorisinde ödül aldı.

Pulitzer Ödülleri gazeteciliği yanı sıra edebiyat ve müzikteki başarılı işleri de öne çıkarmayı amaçlıyor.

Michael R. Jackson’ın yönettiği A Strange Loop tiyatro oyunu, W. Caleb McDaniel’in kaleme aldığı Sweet Taste of Liberty: A True Story of Slavery and Restitution in America adlı tarih kitabı, Benjamin Moser’in Sontag: Her Life and Work adlı biyografi kitabı, Jericho Brown’un The Tradition adlı şiir kitabı ödül aldı.

Anne Boyer’in yazdığı The Undying: Pain Vulnerability, Mortality, Medicine, Art, Time, Dreams, Data, Exhaustion, Cancer and Care adlı sağlık kitabı ile Greg Grandin’in The End of the Myth: From the Frontier to the Border Wall in the Mind of America kitabı, genel kurgu olmayan kitaplar kategorisinde Pulitzer’e layık görüldü.

Colson Whitehead’in yazdığı The Nickel Boys adlı roman ile Anthony Davis’in The Central Park Five operası da Pulitzer kazandı.