Gündem
24 Haz 2011 10:39 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:29

PULITZER ÖDÜLLÜ GAZETECİ KAÇAK ÇIKTI!

2008'de basının en prestijli ödülü olan Pulitzer'i alan bir isim yaşadığı ülkede yasadışı göçmen olarak bulunduğunu açıkladı...

Pulitzer ödüllü Filipin asıllı Amerikalı gazeteci Jose Antonio Vargas meğer ABD'de yasadışı göçmen olarak bulunuyormuş. Vargas, hikayesini Amerika'nın en önde gelen medya kuruluşlarında duyururken, Amerikan Kongresi'nin kendisi gibi kişilerin vatandaş olabilmesine yasal zemin hazırlaması çağrısında bulundu.

Jose Antonio Vargas, bu hafta New York Times gazetesinin dergisinde yayınlanan makalesinde "Kaçmaktan yorgun düştüm. Artık bitti" demişti. "Öyle bir hayat istemiyorum".

30 yaşındaki Vargas, 1993'te girdiği ABD'de öğrenimini tamamlayıp, Washington Post, New York Times, Huffington Post gibi basın kuruluşlarında çalıştı.

Gazeteci, "Son 14 yılda bir kariyer inşa ettim, ülkenin en ünlü kişileri ile görüştüm. Dışarıdan bakınca iyi bir yaşam kurdum. Amerikan düşünü yaşadım. Ama aslında hala kayıtdışı bir göçmenim. Bu da farklı bir gerçeklik. Günlerimi gerçeğin ortaya çıkması korkusuyla yaşamak demek" dedi.

Hikayesini ABC televizyonuna da tekrarlayan Vargas'ın eski işvereni Washington Post'un ise başta sipariş ettiği haberi yayınlamaktan son anda vazgeçtiği ortaya çıktı.

Kendisi de bilmiyormuş

Filipinler'de dünyaya gelen Vargas, 12 yaşında ailesi tarafından California'daki büyükannesinin yanına gönderilmiş.

Yasal durumunu ise ancak dört yıl sonra, ehliyet almak için başvurduğunda öğrenmiş.

Yetkililer belgelerinin sahte olduğunu söyleyince Büyükbabası yeşil kart ve diğer belgeleri parayla aldığını itiraf etmiş.

Vargas ilk aklından geçenin "Tamam, aksanımdan kurtulmam gerek" düşüncesi olduğunu söyledi. Kimsenin Amerikalılığından şüphe etmemesi için çalıştığını anlattı.

Öğretmenlerinin yardımıyla San Francisco Eyalet Üniversitesi'ne kabul edilen Vargas, burs bile almış.

San Francisco Chronicle ve Philadelphia Daily News gazetelerinde stajyerlik yapan Vargas, ısrarlı başvurular sonunda Washington Post'ta işe girmiş.

İşlemleri için ehliyet istenince, işlemlerin en kolay olduğu Oregon eyaletinden bir ehliyet almış.

Washington'un kalbinde bir kariyer

Vargas, Washington'da pek çok olayı hatta Beyaz Saray'da bir resmi ziyafeti muhabir olarak izlemiş.

Durumunun ortaya çıkmaması için çekindiğini anlatan Vargas, bu nedenle göç konusunda haber yapmamaya gayret etmiş, ama bu her zaman mümkün olmamış.

Vargas yıllarca gizlediği sırrı nihayet gazetenin eğitim sorumlusu Peter Perl'e açmış. Ancak konuyu büyük bir başarıya imza attığında yöneticilere söylemeyi kararlaştırmışlar. Beklenen fırsat bir türlü çıkmayınca sır 14 yıl boyunca gizli kalmış.

Washington Post sözcüsü Kris Coratti, ikilinin tavrını kınadı. Konu hakkında bir iç inceleme yaptıklarını söyledi.

Gazete, Vargas'ın durumunu ayrılmış olduğu gazetesine Mart'ta açtığını ve bunu haberleştirmeyi teklif ettiğini duyurdu. Ancak ilk ağızdan bir öykü olarak bu pazar yayınlanması öngörülen hikaye, son anda düşüldü.

Vargas, Washington Post'ta çalıştığı dönemde Virginia Politeknik Üniversitesi'ndeki (Virginia Tech) silahlı saldırılar konusundaki haberleri ile 2008'de sektörün en prestijli ödülü olan Pulitzer'e ortak oldu.

2006'da HIV/AIDS üzerine yazdığı bir yazı, bir belgesele esin kaynağı oldu. New Yorker için Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ile 'portre' niteliğinde özel bir mülakat yaptı.

Vargas son olarak Huffington Post internet sitesinde çalışıyordu.

Oregon'dan aldığı ehliyetin süresi dolarken buradan da ayrılan Vargas, daha sonra bu kez başkentte bir ehliyet almayı başarmış. Ancak daha fazla yalan söyleyerek yaşayamayacağına karar vermiş. Vargas "Kalbimde Amerikalıyım" diyor.

"Ben sizin sandığınız gibi olmayan pek çok kişiden biriyim. Biz sırf çimlerinizi biçip çocuklarınıza bakıp size taco servis etmiyoruz. Bunları iyi yapıyor olsak da başka şeyler de yapıyoruz ve toplumun bir parçasıyız."

Vargas, Obama yönetimini göçmenlik kurallarında reform yapmaya sevketmek için "Define American" (Amerikalılığı Tanımla) adlı bir kampanya başlattı.

Ancak şimdi, Vargas'ın durumunun ne olacağı belirsiz. Bazıları ona destek verirken, gazetecinin sınırdışı edilmesi için çağrılar yapanlar var.

( BBC Türkçe )