Medya
09 Oca 2021 11:55 Son Güncelleme: 09 Oca 2021 12:00

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan 'uzamış Covid-19 uyarısı: Kimlerin riski daha yüksek?

Hürriyet başyazarı Prof.Dr.Osman Müftüoğlu, koronavirüs salgınının her bireyde farklı semptomlar göstermesine ve ortalama iki üç hafta süren etkilerin son zamanlarda daha da arttığı iddialarına bugünkü köşesinde değindi.

Covid-19’un herkeste farklı seyir gösterebilen ama genelde iki- üç hafta etkileri süren bir enfeksiyon olduğuna dikkati çeken Hürriyet baş yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, “Eğer herhangi bir nedenle hastalıkta ağırlaşmaya yol açabilecek ilave bir sorun ortaya çıkmaz ise çoğu vakada iyileşme 2-3 haftada tamamlanıyor. Ne var ki yeni bazı gözlemler, beklenenden daha çok olguda COVID-19’da iyileşme sürecinin haftaları hatta ayları bile bulabileceğine işaret ediyor” dedi.

“Bu kişilerde hastalıkla bağlantılı “yorgunluk, uykusuzluk, nefes darlığı, göğüs ağrısı, kafa karışıklığı, unutkanlık, odaklanma güçlüğü” gibi sorunlar bir türlü bitmek bilmiyor” diyen Prof. Müftüoğlu, bu gibi durumlarda kişilere ‘Long Covid-19 (Uzamış Covid-19)’ tanısı konduğuna dikkati çekti.

Müftüoğlu, “Peki bu kötü, can sıkıcı ihtimal kimlerde daha fazla?” sorusunu gündeme getirerek şunları kaydetti:

Varan 1-ağır seyirli vakalar: Hastalığı ağır geçirenlerde, şiddetli komplikasyonlar nedeniyle uzun süre yatağa bağlı kalanlarda COVID-19’un uzama ihtimali artıyor.

Varan 2-çok sayıda belirti gösterenler: Hastalığı sadece hafif bir ateş, sıradan bir boğaz ağrısı ve ufak tefek öksürük nöbetleriyle atlatabiliyorsanız, şanslısınız. Yok eğer, hastalığa yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, baş ağrısı, ağır halsizlik, yorgunluk, bitkinlik hali, tat ve koku kaybıyla “merhaba” demişseniz, sizde de COVID-19 daha uzun sürebilir. Dikkatli olun ve tedaviyi daha da ciddiye alın.

Varan 3-obez kişiler: Ciddi düzeyde kilo sorunu olanlarda COVID-19 beklenenden daha ağır seyretmekle kalmıyor, maalesef iyileşme süresi de haftaları bulabiliyor. Bu nedenle fazla kiloluların da daha dikkatli olmaları lazım.

Varan 4-kronik hastalığı olanlar: Özellikle şeker hastalarında, insülin direnci sorunu yaşayanlarda, hipertansiyonlu, kalp, böbrek, karaciğer yetmezliğine sahip kişilerde, KOAH yani kronik ve tıkayıcı solunum yolu hastalığı olanlarda da COVID-19’da iyileşme süreci uzayabiliyor.

Varan 5-depresyon sorunu yaşayanlar: Eğer hastalığa yakalanmadan önce zaten derin depresyonu olan biriyseniz, sürecin sizde de uzama ihtimali oldukça yüksek.

Varan 6-yaşlılar ve kadınlar dikkatli olsun: Hastalığa karşı kadınların erkeklerden daha dirençli oldukları, daha hafif sorunlarla hastalığı geçiştirdikleri biliniyor. Ama uzamış COVID-19 meselesine erkeklere oranla kadınlar daha çabuk ve daha çok teslim oluyor. Yaşlılarda da benzer bir risk söz konusu. İleri yaşlı kişilerin iyileşme süreçleri de maalesef sürüncemede kalabiliyor.