Dünya
24 Ağu 2023 09:54 Son Güncelleme: 24 Ağu 2023 10:39

Prigojin'in uçağı düşerken Putin neredeydi?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Wagner lideri Yevgeni Prigojin'i taşıyan uçak düştüğü sırada Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin Nazi Almanya'sına karşı 2. Dünya Savaşı'nda elde ettiği Kursk zaferini kutlayan bir etkinlikte olduğu ortaya çıktı.

Prigojin'in uçağı dün akşam saatlerinde Tver üzerinde düşerken, Wagner'e bağlı Telegram kanalı Gri Bölge, paralı asker grubuna ait uçağın düşürüldüğünü savunuyor. Uçağın düşmesinin ardından birçok kişi Prigojin'in 23 Haziran'da Moskova'ya karşı ayaklandığını hatırlatarak, Wagner'e ait uçağın düşürülme emrini Putin'in vermiş olabileceği yönünde fikir beyan etti. 

Putin, uçağın düştüğü haberi Rus haber ajanslarına yansırken Kursk'ta Sovyetler'in Nazi Almanya'sına karşı bölgede elde ettiği zaferin 80. yıl dönümü etkinliklerindeydi. 1943'teki muharebe, tarihin en büyük tank savaşı olarak görülüyor. 

Kürsüde oldukça neşeli olduğu dikkatlerden kaçmayan Putin, Rus askerlerine seslenerek "Hizmetleriniz için teşekkür ediyorum, sizlerle gurur duyuyorum" dedi.

Putin, "Ukrayna'da cesurca savaşan ve ölen" Rus askerleri için saygı duruşu çağrısında bulunurken uçak kazasından söz etmedi. Bu sosyal medyada birçok hesap tarafından yanlış çevrildi ve Putin'in uçak kazası için saygı duruşu çağrısında bulunduğu iddia edildi. 

Putin, çarşamba gününün önceki saatlerinde de Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS grubunun Johannesburg'taki zirvesine Moskova'dan, uzaktan katılım sağlıyordu. 

Prigojin kimdir?
Yevgeni Prigojin, 2014'te Wagner paralı asker grubunu kurdu ve liderliğini üstlendi. Wagner grubu önce 2014'te Donbass'ın işgalinde, daha sonra da Orta Doğu ve Afrika'daki çatışmalarda oynadığı rollerle dünyada tanınmaya başladı. Grup, özellikle Libya İç Savaşı'ndaki faaliyetleriyle Türkiye medyasında da sıkça yer aldı. Wagner, Ukrayna savaşında da yer aldı ve varlığı boyunca insan hakları ihlalleriyle gündeme geldi. 

Suç kaydı olan varlıklı bir iş insanı olan Prigojin, Kremlin'e catering hizmeti verdiği için "Putin'in şefi" diye tanınıyordu. 

Ayaklanma
Haziran'da Priigojin, Rus ordusunun kendi savaşçılarını hedef aldığını ve 2 binini öldürdüğünü iddia ederek Rus Silahlı Kuvvetleri'nin elitlerini devirme sözü verdi ve bir süredir ordu ile Wagner arasında devam eden gerilim patlama noktasına ulaştı. 

Moskova'ya doğru yürümeye başlayan Wagner askerleri, Rusya'nın güneyindeki Rostov-na-Donu'yu ele geçirdi. 

23 Haziran'da başlayan ayaklanma, 24 saatten kısa sürdü. Belarus lideri Aleksandır Lukaşenko arabuluculuğunda Kremlin ile Prigojin arasında yapılan görüşmeler sonucunda Wagner ilerlemesini durdurdu. 

Anlaşma kapsamında suçlamalar düşürüldü ve Prigojin, Wagner üyeleriyle birlikte Belarus'a geçip Minsk'in ordusunu eğitmeyi kabul etti. 

Prigojin, ayaklanmadan sonra genellikle sessizliğini korudu.