Gündem
16 Şub 2013 13:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:01

PRESTİJİ SARSAN SKANDAL! SABAH GAZETESİ'NİN YAYIMLAMADIĞI FOTOĞRAF NASIL ÖDÜL ALDI? (MEDYARADAR/ÖZEL)

Dünyanın en prestijli basın fotoğrafları ödülü World Press Photo, 30 yıl aradan sonra ilk kez bir Türk gazetecinin oldu.

Sabah Gazetesi Foto Muhabiri Emin Özmen aldı o ödülü,  gazete de bu ödülü büyük övgüyle sayfasına taşıdı.  Fakat sonradan ortaya çıkan bir skandal var, çünkü  ödülü övgüyle sayfalarına taşıyan Sabah Gazetesi o fotoğrafı ise hiç sayfasına taşımamıştı. İşte skandalın detayı.

İsveç Basın fotoğrafçılığı alanında dünyanın en prestijli ödülü olarak görülen Dünya Basın Fotoğrafları`nın 2012 yılı kazananları açıklandı. Türkiye’den de Sabah Gazetesi foto muhabiri  Spot Haber Tek Fotoğraf kategorisinde ikinciliğe layık görüldü.

Sabah Gazetesi Foto Muhabiri Emin Özmen Suriye’de 31 Temmuz’da çektiği ve muhaliflerin bir muhbire karşı gösterdiği şiddeti belgelediği fotoğrafıyla "Spot news single" kategorisinde ikincilik ödülünü aldı. Hatta bu ödül Sabah Gazetesi’nde de haber olarak övgüyle verildi. Ancak ortaya çıkan bir skandal var . Ödül alan o fotoğraf Sabah Gazetesi’nde hiç yer bulmamış. Gazete, bakalım  bunu nasıl açıklayacak. Sabah Gazetesi, Suriye haberlerinde muhaliflerin gerçekleştirdiği katliamları aslında çok da görmüyor. Ya da daha temkinli görüyor. Esad yanlılarının gerçekleştirdiği katliamlar ise zaman zaman manşetlerde yer buluyor.

Ödül kısmını büyük bir heyecan ve övgüyle  sayfalarına taşıyan Sabah Gazetesi’nin işte haber değeri görüp de yayımlamadığı o  ödüle layık görülen fotoğraf.



Foto muhabirinin objektifinden çıkan bu  fotoğrafın iyi olduğu ve hatta ödüle layık olduğu su götürmez bir gerçek ama asıl tartışılması gereken konu şu: Kendi gazetesinin haber değeri görüp de yayımlamadığı fotoğraf ödüle nasıl layık görülebiliyor?



Foto muhabiri Emin Özmen , Atilla Güner’in Akşam Postası programında o fotoğrafın hikayesini  şu sözlerle anlatıyordu. 

“Bu fotoğrafları ben temmuz ayında Halep’te çekmiştim. Çatışmalar Halep şehrine sıçradığında muhalifler ile Esad birlikleri arasında Halep’te çok yoğun çatışmalar yaşanıyordu. Muhalifler gündüzleri Şebbiha karakollarını yani sivil polis teşkilatlarını basarak insanları esir alıp bir kısmını da infaza götürüyordu. Akşamları ise şehirde Esad için çalışan muhbirleri gizlice operasyonlar düzenleyip yakalıyorlardı. Bu olay geliştiği esnada biz muhaliflerle birlikte sığındıkları okulun içerisindeydik o sırada “Allahu ekber” sesleriyle birlikte bir kamyonet üzerinde iki muhbirin yakalandığı haberi geldi. O andan itibaren olayı takip etmeye ve görüntülemeye başladım. Sonrasında kanımı donduracak hale kadar geldi görüntüler ama fotoğrafa kendimi oldukça kaptırdığım için o an için pek kapılmadım. Sadece fotoğraf çekme eylemim bittikten sonra nasıl bir şey yaşadığımı fark ettim. Fotoğraf o konuda oldukça akılda kalıcı benim açımdan”
Özmen, 5 yıldır Sabah gazetesinde çalışıyor, fotoğrafa ise toplam 9 yıldır emek verdiğini söylüyor.