Gündem
04 Ağu 2014 09:50 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:32

Polis- adliye muhabirlerine operasyon mu geliyor?

Adliye ve polis muhabirlerine de operasyon yapılacağı iddiaları dile getirilmeye başlandı.

115 Emniyet mensubunun gözaltına alınmasının ardından hükümete yakın sosyal medya hesaplarında, adliye ve polis muhabirlerine de operasyon yapılacağı iddiaları dile getirilmeye başladı.
 
Bu, “Gazetecilere gözdağı mı veriliyor?” sorusunu akıllara getirdi. MİT tarafından yönetildiği ileri sürülen GizliArşiv adlı Twitter hesabı, önceki gün gözaltına alınacak gazetecilerin listesini verdi. Gazetecilere yönelik atılacak adımın polis operasyonunun devamıymış gibi gösterilse de, soruşturmanın İzmir’de yürütülen askeri casusluk davasıyla ilgili yapılan haberler hakkında olduğu öğrenildi. Hedefe konan gazeteciler ise bu hesaplar üzerinden susturulmak istendiklerini, ancak işlerini yapmaya devam edeceklerini söyledi.
 
Aralarında üst düzey Emniyet mensuplarının da bulunduğu 115 polisin gözaltına alındığı 22 Temmuz’daki sahur operasyonundan sonra hükümete yakın gazeteler ve internet sitelerinde operasyonların yargı ve medya ayağının da olacağı yönünde haberler yapılmaya başlandı. Öyle ki, MİT tarafından yönlendirildiği iddia edilen @GizliArşiv adlı Twitter hesabı, operasyon yapılacak gazetecilerin isimlerini bile açıkladı. “YENİ OPERASYON GELİYOR- HAYIRLI OLSUN” diyerek liste veren @GizliArşiv, şunları yazdı: “Paralel yapının Emniyet ve Yargı ayağına yeni bir operasyon başlamak üzere. Önümüzdeki hafta operasyon kapsamında gözaltına alınacakları açıklıyoruz: 1. Eski İzmir Cumhuriyet Savcısı Z.K., Eski istihbarat Daire Başkanları Ramazan Akyürek, Ömer Altıparmak ile İzmir İl Emniyet’te açığa alınan M.A.Ş., Organize Suçlarla Mücadele Md M.E., yardımcısı T.A., Mali Suçlar Md. E.G., TEM’den H.İ.G. ve R.Ü., ... Bayram Kaya (Zaman) Turan Görüryılmaz (Bugün), Arzu Yıldız ve Hüseyin Özay (Taraf). Bu isimlerle başlayan gözaltılar genişleyerek devam edecek. Bu kumpası kuran ve yönetenler mutlaka tutuklanacaklar. Bizden söylemesi...”
 
İddialar arasında ismi geçen gazeteciler tweetleri gözdağı olarak değerlendirdi. Bunları önemsemediklerini, haber yapmaya devam edeceklerini vurguladılar. Gazetecilerin konuyla ilgili tepkileri şöyle:
 
Zaman Gazetesi muhabiri Bayram Kaya: Gazetecinin haberinin kaynağını açıklaması gibi bir zorunluluk söz konusu değildir. İzmir’deki askeri casusluk soruşturmasında hem ben hem de diğer arkadaşlarım malum konuyla ilgili habere imza attık. Bu haberlerle ilgili olarak da ne benim gazetemde ne de diğer gazetelerde hiçbir şekilde düzeltme ya da tekzip çıkmamıştır. Son süreçte yaptığımız bazı haberlerin birilerini rahatsız ettiği kanaatindeyim. Biz mesleğimizin gereğini yaptık. Kimsenin özeline girmedik. Basın Kanunu’nda bir gazetecinin haber kaynağını açıklama zorunda olmayacağına ilişkin düzenleme vardır. Bununla ilgili her şeyi mevzuat ortaya koymuştur.
 
T24 muhabiri Arzu Yıldız: Orada Zafer Kılınç’ı savcı olarak yazmışlar. İzmir’deki casusluk soruşturmasından bahsediyorlar. Soruşturmaya ilişkin haber yapan kişilerin adlarını yazmışlar. Gözaltına alınacak dedikleri de soruşturmayı haber yapanlar. Bu korkutma amaçlı yapılıyor. Ben bugüne kadar yaptığım hiçbir haberde tekzip de dava da yemedim. Sadece, 2 kadın ajan haberinde gizliliği ihlal davası açıldı. Ondan da beraat ettim. Belgesiz hiçbir haber yapmam. Ayrıca @GizliArşiv’i kimin kullandığı çok belli. MİT destekli bir yer. Zamanında İlker Başbuğ internet andıcı davasından yargılandı. Genelkurmay destekli olduğu için. Bugün bu fikirleri ve hesapları da MİT’in yönettiği iddia ediliyor. Bunların acilen araştırılması lazım. Aynı şekilde de yargılanmaları lazım. Kimseden de korkumuz yok. Yaptığımız haberden yargılanacaksak ondan da bir çekincemiz yok. Yazmaya da devam edeceğiz. Bu @GizliArşiv’in yazdığı içerikler hangi gazeteciler tarafından RT ediliyor? Benzer paylaşımlar da havuz medyasında paylaşılıyor.”