Ekonomi
21 Şub 2024 14:28 Son Güncelleme: 21 Şub 2024 14:35

Piyasaların gözü bu akşam FED’in üzerinde! Faizlere dair ne söyleyecek?

Fed bu akşam toplantı tutanaklarını açıklayacak. 2024 yılının ilk toplantısına dair üyelerin politika duruşlarının biraz daha netleşeceği açıklamadan Fed'in bu seneki yol haritasına dair de çıkarımlar yapılması hedefleniyor. Piyasa analistleri, Fed'in likidite imkanı azalırken bilançosunu küçültmeye devam edeceğini düşünüyor.

Fed fonları faiz oranını beklentilere paralel olarak Ocak 2024'te üst üste dördüncü toplantıda da değiştirmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-yüzde 5,5'te tuttu. Bloomberg’in haberine göre bu akşam açıklanacak Fed toplantı tutanakları enflasyon kontrolü ve büyüme dengesine ışık tutacak.

Likidite boşluğu devam ederken fed büyük ihtimalle bilanço küçülmeye devam edecek. Fed'in likidite imkanı azalırken, bilançosunu küçültmeye devam etme olasılığına dikkat çeken piyasa analistleri, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Mart toplantısında varlık azaltımı konusunda daha derin bir tartışma yapmayı planladığını belirtiyor.

Rezerv kıtlığı yaratmadan ve fonlama piyasalarında bozulmalara neden olmadan likiditenin nasıl daraltılacağı hala belirsiz.

Politika yapıcıların, geçen toplantıda enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazanana kadar faiz oranlarını düşürmenin uygun olmayacağını düşündükleri belirtilmişti. Ancak toplantıdan sonra gelen Ocak ayı verisinde enflasyon beklentilerden uzakta geldi.

Toplantı sonrası Fed Başkanı Powell, basına, bu yıl içinde faizleri düşürmeye başlamanın uygun olacağını ancak merkez bankasının toplantı bazında karar almaya devam edeceğini ve Mart ayında bir kesintinin olası olduğunu düşünmediğini söylemişti.

Yatırımcılar, Fed'in son toplantı tutanaklarını beklerken, dolar endeksi 104 civarında ve geçen haftaki seviyesinin yaklaşık 1 puan gerisinde.

ETİKETLER
#fed #faiz