Kültür Sanat
12 Mar 2022 09:39 Son Güncelleme: 12 Mar 2022 10:17

Pixar çalışanlarından Disney'e homofobi suçlaması

Pixar çalışanları Disney'i filmlerinde eşcinsellerin yakınlaşmasını sansürlemekle suçladı.

Pixar çalışanları Disney'i filmlerinde eşcinsellerin yakınlaşmasını sansürlemekle suçladı. 

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Animasyon stüdyosunun LGBTQIA+ çalışanlarının ve destekçilerinin imzaladığı açık mektupta, Disney'in şirket yöneticilerinin eşcinsellerin yakınlaşmasını gösteren pek çok sahneyi filmlerden çıkardığı iddia ediliyor.

Variety'nin elde ettiği mektupta şu ifadeler yer aldı:

Eşcinsel yakınlaşmayı açıkça içeren neredeyse her sahne, Pixar'ın lider yönetici ekibinin ve yaratıcı ekiplerin birlikte itiraz etmesine bakılmaksızın, Disney'in emriyle çıkarılıyor.
İddia, Disney CEO'su Bob Chapek'in 7 Mart Pazartesi günü şirket genelinde çalışanlara gönderdiği, yakın zamanda Florida'da onaylanan "Eşcinsel Demeyin" (Don't Say Gay) tasarısıyla ilgili nota verilen daha geniş tepkinin bir parçası.

Chapek söz konusu notta Disney'in "daha kapsayıcı bir dünya yaratmak" için "en büyük etkiyi", üretilen "ilham verici içeriklerle" yapabileceğini yazmıştı.

Ancak Chapek'in mesajı, mektupta ifade edilen deneyimlerle çelişiyor gibi görünüyor.

Mektupta, "Pixar'daki bizler, Disney'in kurumsal değerlendirmelerinden sonra bütünüyle çeşitli karakterlerle dolu güzel hikayelerin zamanında oldukları şeyin kırıntılarına kadar kırpıldığına şahit olduk" deniyor.

LGBTQIA+ içeriği üretmek dünyadaki ayrımcı yasaları düzeltmenin çözümü olsa bile bunları yaratmaktan alıkonuyoruz.

Mektupta ayrıca Disney'e "'Eşcinsel Demeyin' tasarısının arkasındaki parlamenterlerden tüm mali desteğini derhal çekmesi" çağrısında da bulunuluyor.

The Independent yorum almak için Chapek'le temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.

Pixar şimdiye kadar uzun metrajlı filmlerine sadece az sayıda LGBTQ karakter dahil etti. Özellikle 2020 yapımı Hadi Gidelim'de (Onward) Lena Waithe'nin canlandırdığı ana karakter Specter, kız arkadaşına atıfta bulunuyordu.

Stüdyo aynı yıl, cinsel yönelimini açık etmeyen bir geyin ebeveynlerine açılmasındaki zorlukları konu alan Out adlı kısa filmi yayımlamıştı.

Pixel'in son animasyon filmi Kırmızı (Turning Red) ilk olarak 11 Mart'ta Disney Plus'ta yayımlanacak.