Magazin
06 Ağu 2022 19:05 Son Güncelleme: 06 Ağu 2022 19:06

Perihan Savaş'tan çarpıcı mülteci çıkışı: "Arapça yazılar hiç hoşuma gitmiyor"

Usta oyuncu Perihan Savaş, Türkiye’nin gündemine dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Türkiye’de üniversiteyi bitiren gençlerin iş bulma konusunda sıkıntı yaşadığını vurgulayan Savaş, ülkede çok fazla mülteci olduğunu belirtti.

Türk sinemasının usta oyuncularından Perihan Savaş, Yeşilçam'ın unutulmaz isimlerinden Eşref Kolçak anısına önceki hafta düzenlenen Gemlik Film Festivali’nde açıklamalarda bulundu.

Gemlik Film Festivali’nde "Sinemaya Emek Ödülü"nün sahibi olan Savaş, Türkiye'de üniversiteyi bitiren gençlerin iş bulma konusunda zorluk yaşadığını belirtirken ülkede çok fazla mültecinin olduğunu vurguladı. Savaş, ayrıca televizyon dizilerindeki süreleri çok uzun bulduğunu dile getirdi.

"ÜNİVERSİTEYİ BİTİREN GENÇLER İŞ BULAMIYORLAR"

"Televizyon dizilerindeki süreler çok uzun, çalışma şartları çok ağır" diyen Perihan Savaş'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Türkiye bu aralar hoşuma gitmiyor. Çok, çok rahatsız. Bir kere ekonomik zorluklar, pahalılık, insanların geçinememesi, insanların çok zor şartlar altında birkaç işte birden çalışmaya çalışması... O da mümkün olmuyor. Gençlerin durumları, üniversiteyi bitiren gençler iş bulamıyorlar. Hepsi sokaktalar, hepsi bir iş arıyor.

"ARAPÇA YAZILAR HOŞUMA GİTMİYOR"

Türkiye'de çok fazla mültecinin olduğunu vurgulayan Savaş, "Yani bunlar tabii ki hiç hoşuma gitmiyor. Çok yabancılaşmaya başladık artık. İçimizde çok yabancılar olmaya başladı. Bu Arapça yazılar hiç hoşuma gitmiyor. Burası Türkiye biz Türk’üz. Bunlar hoşuma gitmiyor yani gitmeyen bir sürü şey var.

DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE 120 DAKİKA BİR DİZİ YOK

Bir tek seyirci sahip çıkıyor. Bu kadar senedir de hep seyirci sahip çıktı ve biz onlar için buradayız, onlar da bizim için buradalar. Onlar sayesinde biz varız. Gerçekten çok seviyorlar, çok izliyorlar, mümkün olduğu kadar sahip çıkıyorlar ama diğer türlü baktığınız zaman hala mesela telif haklarımız yok, sinema kanunu yok. Televizyon dizilerindeki süreler çok uzun, çalışma şartları çok ağır. Dünyanın hiçbir yerinde 120 dakika bir dizi yok. Ancak film var, sinema filmi var. Biz 5 günde bir sinema filmi çekiyoruz. Düşünün artık o şartları. 40-45 dakika olması gereken diziler maalesef ki çok uzun oluyorlar yani böyle.

ŞİMDİKİ GENÇLER ÇOK ŞANSLI

Geçmişte yaptığımız işler için yokluk içinde var etmek diyelim. Sevgiyle, özveriyle, saygıyla yapılan işlerdi onlar. Biz şimdiki gibi imkanlara sahip değildik. Şimdiki gençler çok şanslı. İşte karavanları var, kuaförleri var, makyözleri var, kıyafetler özel olarak geliyor. Biz kendi kıyafetlerimizi kendimiz götürürdük, saçımızı, makyajımızı kendimiz yapardık. Zaman zaman birisinden rica edip onun evinde üstümüzü değiştirirdik, zaman zaman da sokakta ya da minibüsün içerisinde üstümüzü değiştirirdik. Karavanlarımız yoktu. Ama bütün bunlara rağmen biz işimizi çok seviyorduk, çok saygı duyuyorduk. O anlamda bence o sevgi, o özveri o filmlere yansıdığı için çok seviliyor."