Dünya
24 Kas 2022 08:56 Son Güncelleme: 24 Kas 2022 12:45

Pentagon'dan 'tehdit' mesajı: Suriye’deki operasyon ABD askerlerini...

Pentagon'dan yapılan açıklamada, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik operasyonunun ABD askeri personelinin güvenliğini doğrudan tehdit ettiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Türkiye’nin PKK/YPG terör örgütüne yönelik Pençe-Kılıç Harekatı ile ilgili yeni bir açıklama yaptı.

Pentagon Hava Kuvvetleri Komutanı Pat Ryder imzasıyla yayınlanan yazılı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik operasyonunun ABD askeri personelinin güvenliğini tehdit ettiği ve IŞİD’le yıllardır süren savaşta tansiyonu artırdığı kaydedildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Savunma Bakanlığı, kuzey Suriye, Irak ve Türkiye’de gerilimi artıran eylemlerden büyük endişe duyuyor. Gerilimin bu şekilde tırmanması, IŞİD’in zayıflaması ve yenilmesi için yıllardır süren ilerlemede Küresel Koalisyon’u tehdit ediyor.

Suriye’deki son hava saldırıları, IŞİD’i yenmek için Suriye’de yerel ortaklarla birlikte çalışan ABD personelinin güvenliğini doğrudan tehdit etti. Ayrıca, koordinasyonsuz askeri eylemler Irak’ın egemenliğini tehdit ediyor.

IŞİD’i yenilgiye uğratma görevine odaklanmak ve IŞİD’i yenme misyonuna bağlı personelin güvenliğini sağlamak için derhal gerilimi azaltmak gerekiyor. Bu eylemler sonucunda Türkiye’de ve Suriye’de yaşanan sivil kayıplarını kınıyor, başsağlığı diliyoruz. Ayrıca, sivil altyapının kasıtlı olarak hedef alındığına dair haberler de bizi endişelendiriyor.”

Açıklamanın sonunda, ABD'nin Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini anladığı, Türkiye ve yerel ortaklarla ateşkes düzenlemeleri için görüşmeye devam edeceği kaydedildi.

Reuters haber ajansı, açıklamanın ABD'nin bugüne kadar Türkiye'nin Suriye'deki operasyonuna yönelik en sert tepki olduğunu belirtti.

PKK/YPG'nin de bağlı olduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne destek veren ABD'nin kuzey Suriye'de yaklaşık 900 askeri bulunuyor.