Dünya
21 Haz 2023 15:43 Son Güncelleme: 21 Haz 2023 15:54

Pentagon'dan S-400 açıklaması!

Pentagon Basın Sözcüsü "Farklı ülkelere farklı muamele mi uygulanıyor" sorusuna yanıt verdi.

Pentagon Basın Sözcüsü Yardımcısı Sabrina Singh, Türkiye'nin Rus hava savunma sistemi S-400 almasıyla Hindistan'ın almasının "ayrı vakalar" olduğunu ifade etti. 

Salı günü düzenlendiği basın toplantısında bir gazeteci Singh'e ikisi de S-400 satın alırken Türkiye'ye karşı çeşitli yaptırımlar yürürlüğe sokulurken Hindistan'a karşı bir adım atılmadığını vurguladı ve "Farklı ülkelere farklı muamele mi yapılıyor?" diye sordu. 

"Tüm partner ve müttefiklerimizi Rusya ile alım satım işlemi yapmamaya teşvik ediyoruz" diyen Singh, "Türkiye'ye de Hindistan'a da bunu vurgulamaya devam ettik" diye konuştu. 

Singh, "Türkiye ve Hindistan iki farklı vakalar. Hindistan'ın ekipmanlarını çeşitlendirebileceğine ve onları entegre edebileceğine inanıyoruz" dedi.

Türkiye, bir NATO ülkesiyken Hindistan'ın askeri ittifaka üyeliği bulunmuyor. 

Türkiye, 2017'de Rusya'dan S-400 sistemlerini alarak Rus hava savunma sistemlerinin yeni modelinin alan ilk NATO ülkesi olmuştu. 

ABD, Türkiye'nin S-400 kararına yaptırımlarla karşılık verilmişti. Rus hava savunma sistemlerinin alımı sebebiyle Türkiye- F-35 ortak üretim programından çıkarıldı. 14 Aralık 2020'de Trump yönetiminin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye'ye S-400 alımı nedeniyle CAATSA yaptırımı uygulanmasına karar vermişti. Biden yönetimi de Türkiye'nin S-400'leri elden çıkarması gerektiğini savunuyor. 

Türkiye'ye CAATSA kapsamında uygulanan yaptırımlar:
- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB), ABD'den ihracat lisansı alamayacak.

- SSB, ABD'li ve uluslararası finans kuruluşlarından kredi alamayacak.

- SSB’ye yapacağı ihracatlarda ABD İhracat-İthalat Bankası desteği sağlanmayacak.

- Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı ve Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit, Savunma Sanayi Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı’ndan Serhat Gençoğlu ve Mustafa Alper Deniz de yaptırım listesinde yer alacak. Bu kişilerin ABD’deki mal varlıkları dondurulacak  ve vize kısıtlamaları getirilecek.