Dünya
14 Nis 2023 09:52 Son Güncelleme: 14 Nis 2023 09:55

Pentagon’a ait belgeleri sızdıran Jack Teixeira gözaltına alındı

ABD ordusuna ait gizli belgeleri sızdırdığı şüphesiyle Massachusetts'te gözaltına alınan 21 yaşındaki Teixeira'nın bugün hakim karşısına çıkması bekleniyor.

ABD'ye ait gizli askeri belgelerin sosyal medya mecralarına sızdırılması ile ilgili soruşturma kapsamında 21 yaşındaki Jack Teixeira gözaltına alındı.

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında, "Bugün Adalet Bakanlığı, Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri Ulusal Muhafızları'nın bir çalışanı olan Jack Teixeira'yı, gizli ulusal savunma bilgilerinin izinsiz çıkarılması, saklanması ve iletilmesi iddiasıyla ilgili bir soruşturmayla bağlantılı olarak gözaltına aldı" ifadesini kullandı.

'HESAP SORMAYA KARARLIYIZ'
Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve kolluk kuvvetlerince gerçekleştirilen gözaltı işleminin 'olaysız şekilde' sonuçlandığını aktaran Garland, davanın Massachusetts Bölge Mahkemesi'nde görüleceğini bildirdi. Garland, FBI'ya, Adalet Bakanlığı savcılarına ve Savunma Bakanlığ'ına 'davayla ilgili gayretli çalışmaları için' teşekkür ederken, soruşturmanın devam ettiğini kaydetti. 

Konuya ilişkin açıklama yapan FBI da 21 yaşındaki Teixeira’nın evinde arama yapıldığını aktardı. FBI, “Ülkemizin ulusal güvenliğini riske atan ve ülkemizin güvenine ihanet edenlerden hesap sormaya kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Teixeira'nın bugün hakim karşısına çıkması bekleniyor.

SIZDIRILAN BELGELERDE NE VARDI?
The New York Times (NYT) gazetesi tarafından yapılan araştırmada Discord anlık mesajlaşma platformunda çevrimiçi bir grubun lideri olduğu anlaşılan 21 yaşındaki Teixerira'nın ABD ordusuna ait bilgileri bu grupta paylaştığı belirtilmişti.

İnternete sızdırılan belgelerde, Rusya ile savaşta olan Ukrayna'nın savunmasındaki potansiyel güvenlik açıklarına ve ülkede aktif olduğu iddia edilen Birleşik Krallık özel kuvvetlerinin sayısıyla ilgili bilgilere yer verildiği kaydedilmişti. Söz konusu sızıntı, ilk defa, grubun bazı üyelerinin belgelerin bir kısmını halka açık çevrimiçi forumda ve sosyal medya mecralarında yayınlamasıyla ortaya çıkmıştı.

1 Mart’ta Discord uygulamasında paylaşılan belgelerde Ukrayna, Güney Kore ve Türkiye gibi ülkelere ait bilgiler yer alıyordu. Güney Kore hakkındaki belgelerde, ülkenin Rusya-Ukrayna savaşına daha fazla destek verme konusundaki iç tartışmaları vardı. Bir diğer belgede ise Ukrayna’da hangi Batılı ülkenin kaç özel birliği olduğu bilgisi paylaşılıyordu. Rus paralı asker şirketi Wagner'in Türkiye'den silah satın almak istediği de belgelerde yer alıyordu.