Gündem
13 Mayıs 2015 17:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:33

PEN'den Can Yücel yasağına tepki!

PEN, Kemal Kocatürk'ün yönettiği, Genco Erkal'ın Can Yücel'in şiirlerinden uyarladığı CAN adlı tiyatro eserinin Edirne Valiliği'nce Halk Eğitim'de sahnelenmesinin yasaklanmasına tepki gösterdi.

PEN Türkiye Genco Erkal’ın Can Yücel’in şiirlerinden uyarladığı CAN isimi tiyatro oyununun Halk eğitim Merkezi'nde sahnelenmesinin Edirne Valiliği’nce yasaklanmasına tepki gösterdi.

PEN Türkiye’den yapılan açıklamada “Son günlerde kültür  ve sanat dünyamıza şimdiye dek görülmemiş bir açık şiddet uygulanmaktadır” dendi.

“Daha önce Türkiye'nin çeşitli illerinde defalarca  temsil edilmiş, Can Yücel'in şiirlerinden oluşan  CAN oyununun Edirne Valiliğince yasaklanması kabul edilmez bir baskı ve şiddet olayıdır.  Yine bugüne dek sadece sanatlarıyla  ve yazılarıyla varlık göstermiş, değer oluşturmuş sanatçı ve yazarların  iktidar yandaşlarınca hedef gösterilip tehdit bombardımanına tutulmalarını kınıyor, tehdit ve baskıyla korkutulmaya çalışılan yazar ve sanatçıların yanında olduğumuzu bildiriyoruz.”

Ne olmuştu?

Edirne Valiliği’nin dört yıldır Kemal Kocatürk’ün yönetiminde sahnelenen CAN oyununu “uygun görülmemiştir” diyerek yasaklaması medyaya yansımıştı.

Oda TV’nin haberine göre yasakla ilgili konuşan Kocatürk "Bizden oyunun metnini elimizde olsun diye istediler. Böyle bir şey 12 Eylül dönemlerinde olurdu. Valilik oyun metnini ne yapacak. Ben aynı oyunu iki  yıl önce de Edirne'de oynadım, hiçbir sorun çıkmadı, şimdi yasaklıyorlar" diye konuşmuştu.