Gündem
20 Eyl 2016 11:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:32

'Özgür Gündem'in nöbetçi yayın yönetmenleri hâkim karşısında

Hâkim karşısına çıkacak ilk isimler DİSK Basın-İş Sendikası yöneticisi Ayşe Düzkan ve gazeteci-yazar Ragıp Duran olacak

Özgür Gündem'e destek için Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yapan gazetecilerin ilk duruşması bugün yapılıyor. İlk olarak gazeteciler Ayşe Düzkan ile Ragıp Duran örgüt propagandası yapıldığı iddiasıyla bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. Gazetenin tutuklu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya da sanık olacak.

T24 yazarı ve P24 Bağımsız Gazetecilik Platformu Kurucu Başkanı Hasan Cemal, Özgür Gazeteciler Cemiyeti Eşbaşkanları Nevin Erdemir ve Hakkı Boltan, Cumhuriyet yazarı Aydın Engin ile gazeteciler Şeyhmus Diken, Derya Okatan, Murat Uyurkulak, Said Sefaoğlu, Faruk Balıkçı, Tuğrul Eryılmaz, Mehmet Güç, Nadire Mater, Kumru Başer, ve Kemal Can; Özgür Gündem kapatıldıktan sonra tutuklanan dilbilimci Necmiye Alpay; sanatçılar Jülide Kural ve Deniz Türkali; HDP MYK Üyesi Çilem Küçükkeleş, H. Hayri Şanlı ve Veysi Altay hakkındaki soruşturmalar ise devam ediyor.

Kapatılan Özgür Gündem gazetesine yönelik soruşturmalara dikkat çekmek için başlatılan bir günlük 'eş Genel Yayın Yönetmenliği' kampanyasına katılanlar yargılanmaya başlıyor.

Hâkim karşısına çıkacak ilk isimler DİSK Basın-İş Sendikası yöneticisi Ayşe Düzkan ve gazeteci-yazar Ragıp Duran olacak.

4  nöbetçi yayın yönetmeninin davası kasımda

DİSK'e bağlı Basın-İş Sendikası'nın Genel Başkanı gazeteci Faruk Eren  22 Eylül'de; Ertuğrul Mavioğlu da 29 Eylül'de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.

Gazeteci Celal Başlangıç, Fehim Işık, Yıldırım Türker, Ayşe Batumlu, İhsan Çaralan, Murat Çelikkan ve Beyza Üstün hakkında açılan davaların ilk duruşmaları da Ekim ayında görülecek.

Kasım ayında ise 4 nöbetçi genel yayın yönetmeninin duruşması olacak. Celaletin Can 1 Kasım'da, kısa bir süre cezaevinde tutulan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve yayıncı yazar Ahmet Nesin 8 Kasım'da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hâkim karşısına çıkacak.

DİSK Basın İş, Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Düzkan ve tüm diğer gazeteciler için dayanışma çağrısında bulundu.

100 gazeteci destek olmak için birer günlüğüne genel yayın yönetmenliği yapmıştı

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde başlayan dayanışma kampanyasında 100 gazeteci, yazar, insan hakları savunucusu, sanatçı, gazete üzerindeki baskılara dikkat çekmek amacıyla bir günlük yayın yönetmenliği yapmıştı. Kampanya sırasında dayanışmacı yayın yönetmenleri Fincancı, Önderoğlu ve Nesin tutuklanınca, çok sayıda gazeteci yayın yönetmenliği için gazeteye başvuruda bulunmuştu.

Soruşturması devam eden gazeteciler

Soruşturması devam eden gazetecilerin isimleri ise şöyle:

T24 yazarı ve P24 Bağımsız Gazetecilik Platformu Kurucu Başkanı Hasan Cemal, Özgür Gazeteciler Cemiyeti Eşbaşkanları Nevin Erdemir ve Hakkı Boltan, Cumhuriyet yazarı Aydın Engin ile gazeteciler Şeyhmus Diken, Derya Okatan, Murat Uyurkulak, Said Sefaoğlu, Faruk Balıkçı, Tuğrul Eryılmaz, Mehmet Güç, Nadire Mater, Kumru Başer, ve Kemal Can; Özgür Gündem kapatıldıktan sonra tutuklanan dilbilimci Necmiye Alpay; sanatçılar Jülide Kural ve Deniz Türkali; HDP MYK Üyesi Çilem Küçükkeleş, H. Hayri Şanlı ve Veysi Altay.

Haklarında soruşturma açılan isimlerden bugüne kadar 9 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi. Takipsizlik kararı verilen isimler ise şöyle:

Eşber Yağmurdereli, Ahmet Abakay, Saruhan Oluç, Işın Eliçin, Mustafa Sönmez, Melda Onur, İhsan Eliaçık, Hasip Kaplan ve Sabahat Tuncel.